Ett värdskap för alla. Större mångfald och funktionsvariation bland volontärerna som hjälper till under arrangemang i Göteborg. Det är syftet med projektet Ett värdskap för alla. Joakim Andersson är en av dem som blivit del av gänget i Team Göteborg tack vare satsningen.

Vetenskapsfestivalen, Göteborgs basketsfestival, West Pride och Picknickfestivalen. Det är bara några av de arrangemang där volontärerna i Team Göteborg rycker in. Volontärpoolen har sedan starten 2009 lockat hundratals ungdomar och unga vuxna att engagera sig varje år.

– Det är väldigt stor mångfald i Team Göteborg, alla språk och alla stadsdelar är representerade. Däremot lyckades de lyckades inte nå unga med funktionsvariation. Därför startades projektet, säger Renee Lafata, projektkoordinator på Passalen.

7822.jpg
Föreningen Passalen arbetar för att skapa fritidsaktiviteter där barn och ungdomar med eller utan funktionsnedsättning kan mötas. Projektet Ett värdskap för alla är ett samarbete mellan Passalen och Team Göteborg.

Stöttar där det behövs
När satsningen inleddes 2013 var ett första steg att anpassa anmälningsformuläret till Team Göteborg. Numera finns en kryssruta där man kan ange om man är i behov av extra stöd.

– Vi hittar lösningar för alla behov och man kan vara med oavsett vad man har för funktionsvariation. Det kan vara allt från att man sitter i rullstol till att man har en kognitiv nedsättning.

Renee Lafata och hennes kollega Caroline Sylvan stöttar alla som ber om det, på det sätt som deltagarna själva vill. De har också tillsammans med Team Göteborg sett över den tvådagarsutbildning som alla nya volontärer måste gå, så att den ska vara lätt att ta till sig för alla.

– Det är superviktigt att vi har skapat det här extra stödet, så att personer med funktionsvariation ska våga vara med. Många har aldrig varit delaktiga i en verksamhet med andra ungdomar från hela stan. Då kan det kännas läskigt. Vi finns där för att visa att det går, det är inte så svårt.

Rev biljetter och guidade cyklister
Joakim Andersson anmälde sig till Team Göteborg 2013. Han gjorde sitt första uppdrag som publikvärd på filmfestivalen i januari 2014. Efter det följde fler arrangemang, bland annat workshopfestivalen Kulturkräm, en cykeltävling och Kulturkalaset.

– Då var jag vid Operan och hjälpte till. Vi fick plocka lite skräp och hålla ordning vid tältet.

Under alla arrangemang finns Renee Lafata eller Caroline Sylvan tillgängliga, för att ge stöd om det behövs.

– Jag tycker att Carro och Renee gör ett jättebra jobb. Om jag tycker att något är svårt så hjälper de till. Det kan vara om det kommer fram någon och pratar engelska till exempel. Då kan jag be dem om hjälp.

Joakim Andersson har registrerat sig för Team Göteborg även i år och ser fram emot nya utmaningar.

– Jag tycker det är kul. Man får ansvar och träffar många personer. Och så får man ett papper när man har varit med, som man kan visa när man ska söka jobb.