Valborg kan vara en kväll med glädje och fest – men för många tonåringar slutar den i första fyllan. Ett sätt att minska alkoholkonsumtionen är att få fler vuxna att bege sig till de platser där unga samlas. Det är tanken bakom det årliga Valborgsmässofirandet i Slottsskogen.

Även i år blir det traditionsenligt firande av Valborg i Slottsskogen. Det bjuds på tal, barnaktiviteter och vårsånger, Göteborgsbandet The Lips spelar och häxorna tänder elden.

Tanken är att det ska vara en fest för hela familjen och ett kul sätt att välkomna våren. Men bakgrunden till arrangemanget är också att man vill locka ut fler vuxna på stan.

− Valborg är en riskkväll med väldigt mycket tonårsfylla, konstaterar Anna Fors, som är ungdomskonsulent på stadsdelsförvaltningen i Majorna som är med och arrangerar.

Lugnare kväll med regn

Hennes råd till oroliga föräldrar är tydligt och konkret.

− Våga gå ut! Även när era barn är ute. Det kanske inte alltid verkar så populärt, men att vuxna är ute på stan inger mycket mer trygghet hos ungdomarna än vad man tror.

Förra året var Valborg en förhållandevis lugn kväll i Göteborg. Enligt Anna Fors berodde det mest på vädret.

Nattvandrare samlas i Vita Villan

− Ja, vid lite regn och kyla blir det mycket lugnare, säger hon.

För vuxna som vill nattvandra i Slottsskogen startar kvällen med ett informationsmöte i Vita villan klockan 19.30. Firandet vid Björngårdsvillan pågår mellan 18.30 och 22.30.

Fotnot:
Valborg i Slottsskogen är ett samarrangemang mellan SDF Högsbo, SDF Majorna, SDF Linnéstaden och Park- och naturförvaltningen i samverkan med Majornas Samverkansförening, polis, fältassistenter med flera.