18-årige Wasim Kazem är en helt vanlig kille som har gjort ovanligt bra saker den senaste tiden. Under ett par veckors tid har han både förhindrat en eldsvåda och hjälpt till vid en trafikolycka. Från att förut haft en del fördomar om polis och annan uniformerad personal har han nu ändrat sin syn på deras arbete.

– Jag tycker att de fördomar jag hade förut om polisen och andra ”uniformer” har försvunnit, säger Wasim. Nu känner jag istället förtroende och tillit, tack vare att jag har fått en inblick i hur de arbetar.

Fick testa rökdykning
I våras var Wasim en av deltagarna i Människan bakom uniformen, ett projekt där ungdomar och uniformerad personal träffades regelbundet i syfte att lära känna varandra.

Under vårterminen deltog tio frivilliga, intresserade ungdomar i olika aktiviteter. Till exempel fick de besöka en brandstation där de fick testa rökdykning och samarbets-övningar.

Ett annat inslag var en hjärt- och lungräddningskurs. För att få en inblick i och förståelse för hur räddningstjänsten arbetar fick de också vara med och spela skadade i en fingerad trafikolycka, då räddningstjänsten ryckte ut.

Glömd kastrull utlöste larm
Under hösten har Wasim själv ”ryckt ut” vid två tillfällen och visat prov på både handlingskraft och rådigt ingripande. Första gången var då han gjorde en insats i samband med en misstänkt brand i en lägenhet på Halvsekelsgatan i Kortedala.

En kvinna hade glömt en kastrull med mat på spisen när hon gick till tvättstugan. Wasim var på väg hem då han passerade huset och hörde brandlarmet som tjöt. Då förstod han att någonting inte stod rätt till. Wasim sprang upp i trapphuset och knackade på dörren.

Kvävde elden med ugnsplåt
– Jag hörde grannen skrika och förstod att jag var tvungen att ta mig in, berättar han. Väl inne i lägenheten la han en ugnsplåt över kastrullen och drog den från plattan. Jag hällde inte på vatten eftersom jag lärt mig att man inte ska göra så, säger Wasim.

– Nästa steg blev att ta bort saker i närheten som kunde fatta eld och att gå igenom resten av lägenheten för att förvissa mig om att ingen var kvar. Sedan öppnade jag fönstren och började vädra ut röken, fortsätter han.

”Gjorde precis som man ska göra”
Grannarna i huset hade larmat polisen och snart var brandkåren på plats. Ledaren för laget som kom till dit var Tomas Norberg, som också varit delaktig i projektet.

– Wasim gjorde precis som man ska göra, säger Tomas i berömmande ordalag, han handlade exakt enligt regelboken. Tomas blev också väldigt glad då han upptäckte Wasim.

– När jag såg att det var Wasim blev jag varm i hjärtat, säger han.

Viktigt att stödja nacken
Ett par veckor senare var det dags för nästa insats. I Gamlestaden inträffade en trafikolycka och en personbil körde av vägen. Wasim befann sig på spårvagnen som blev tvungen att stanna på grund av olyckan och var inte sen med att göra en insats.

– Jag och min kompis lyckades få upp bildörren som hade fastnat, berättar han. I bilen fanns en man och en kvinna. Kvinnan var ok, men mannen verkade dålig. Wasim drog sig till minnes vad han lärt sig om nackskador och hur viktigt det är att stödja nacken.

– Jag tog tag och höll i mannens nacke, samtidigt som min kompis hjälpte till genom att mota bort nyfikna som samlats runtomkring., berättar han.

Situationen blev kritisk…
– Bilen började ryka och då hjälptes vi åt att få ut personerna ut bilen, fortsätter Wasim sin berättelse. Under övningen i brandkunskap fick vi lära oss att ”liv går före lem” och jag insåg att det viktigaste var att få ut de som fanns i bilen.

Flera personer hjälpte till, och under hela förflyttningen höll jag ett stadigt tag om nacken på mannen – jag ”vägrade” helt enkelt släppa taget och höll kvar ända tills ambulanspersonalen kom och tog över.

Funderar på att själv bära uniform
För Wasim slutar emellertid inte historien här. När projektet fortsätter nu i vår är han med som ungdomsledare. Han har också börjat fundera i lite andra banor när det gäller hans framtida yrkesval.

– Förut ville jag bli pilot, säger han. Men på sista tiden har jag svängt och istället börjat fundera på att bli brandman eller polis.

Båda parter nöjda med projektet
– Jag tycker att alla delar i projektet var bra och lärorika, säger Wasim. Förutom att jag fick nya insikter och förståelse fick jag också mycket kunskap. Jag tycker dessutom att jag har lärt känna mig själv, säger han.

Även Tomas Norberg tycker han lärt känna ungdomarna som var med bättre.

– Jag känner en större gemenskap med dem nu och tycker jag förstår mer om hur de är och hur de tänker, säger han.