2008-03-11 | 5 min läsning

1.000 elever tar nu hand om göteborgarnas klimattips

Ge högre lön till alla som tar sig till jobbet på ett miljöriktigt sätt. Skapa en samåkningstjänst på Internet. Släck varannan lampa på trafiklederna och använd bara handdrivna gräsklippare! Det är några av drygt 150 tips göteborgarna lämnat i klimatbrevlådan, som stängs på onsdag. Nu börjar arbetet med att fundera över alla idéer och visioner och göra verklighet av några.

Klimatbrevlådan var en del i Göteborgs Stads kampanj ”100 dagar av inspiration” i anslutning till att Al Gore fick Göteborgspriset för hållbar utveckling i januari.

100-dagarsprojektet fortsätter

En annan del var de 100 blommiga klimatnotiserna här i Vårt Göteborgs nätupplaga och i Göteborgs-Posten som handlade om vad Göteborgs Stad gör för klimatet, den sista publiceras på onsdagen.

– Men projektet fortsätter. Nu skickas alla klimatnotiser och förslag från göteborgarna vidare till Universeum, där cirka 1.000 elever ska jobba med klimatfrågan i vår, berättar Vivianne E Rosqvist, kommunikationschef på miljöförvaltningen.

– Tips som berör enskilda förvaltningar inom Göteborgs Stad har redan skickats direkt till dem, men eleverna får nu alla förslag att jobba med under sex veckor.

Ett 30-tal klasser från högstadier och gymnasier i och runt Göteborg har själva anmält sig till klimatarbetet på Universeum och i klassrummen, enligt Universeums format ”Unga spekulerar”. Vårens tema kallas ”Klimatet – du gör skillnad”.

Visioner presenteras på framtidsdag i maj

– Vi kommer att jobba mycket med inspiration, värderingar och lösningar, kopplade till familjen, bostad, energi, konsumtion, resor, transporter, turism och alla prylar vi köper, säger Ramiro Fuentes, pedagog och biolog på Universeum.

Projektet startar 13 mars med en fortbildningsdag för 60 lärare som får inspiration och material att jobba vidare med i sina klasser.

– Under vecka 15 har vi inspirationsdag för alla klasser, sex om dagen, på Universeum. Då får alla klasser en utmaning som de får arbeta med fram till den 14 maj. Då ska klasserna presentera sina visioner på en framtidsdag, där det också blir debatt och fem rundabordssamtal, berättar Ramiro Fuentes.

Till framtidsdagen på Universeum inbjuds experter och forskare från Chalmers och Göteborgs universitet, näringslivsrepresentanter samt tjänstemän och politiker från Göteborgs Stad.

Speakers corner på Kulturkalaset

– En jury kommer också att utse en vinnare, den klass som klarat sin utmaning bäst. Priset är hemligt, men det blir något upplevelsebaserat, säger Ramiro Fuentes.

– Det ska bli otroligt spännande att höra de kloka ungdomarnas synpunkter och vad de kommer fram till den 14 maj, konstaterar Vivianne E Rosqvist.

Sedan fortsätter projektet även i höst – på Kulturkalaset i augusti och på en stor miljöutställning med klimattema i Nordstan i september.

– Under Kulturkalaset kommer vi att synas på flera ställen, troligtvis med ett ”speakers corner” vid Universeum. På ett plank ska alla klimatnotiser och tipsen från göteborgarna exponeras en gång till. Kraften i detta ligger ju i att visa varandra idéer, som inspirerar till fler idéer…

”Helt i min anda” sa Gore

Hur väl 100-dagarskampanjen har synts och hur den mottagits av göteborgarna kommer att utvärderas i en undersökning som ännu inte är klar. En som redan gett sitt omdöme är Al Gore själv.

7206.jpg
– Han fick projektet presenterat för sig vid en sittning på Universeum strax före galan i Scandinavium. Då sa han ”Det här är ett projekt helt i min anda” och det är vi väldigt glada för, säger Vivianne E Rosqvist.

På onsdag publiceras också en stor tackannons i Göteborgs-Posten.

– Vi vill tacka alla som läst våra klimatnotiser, kommit med idéer och alla som varit engagerade i projektet – människor i 43 kommunala förvaltningar och bolag, plus Universeum och Ekocentrum, säger Vivianne E Rosqvist.

– Och så vill vi visa att nu fortsätter arbetet i vardagen, för det är vardagen som förändrar världen!

Läs mer:
De 100 klimatnotiserna på Vårt Göteborg



Prenumerera så du inte missar något nytt!