På elavfallets dag räddades två lampor, två högtalare, två cd-spelare, en hårtork, en dammsugare, en radio, en mikrovågsugn och en walkman! Foto: Elina Järkil

2024-10-18 | 2 min läsning
12 elprylar räddades på Elavfallets dag
På Elavfallets dag den 14 oktober räddades 12 av 14 elektriska prylar från att bli avfall.

Workshopen på Götaverkstan på stadsbiblioteket lockade många besökare på Elavfallets dag. Med hjälp av två duktiga reparatörer från föreningen Returkultur kunde man rädda två lampor, två högtalare, två cd-spelare, en hårtork, en dammsugare, en radio, en mikrovågsugn och en walkman! Endast två trasiga elprylar gick inte att rädda.

– Många elektriska produkter som slängs har bara ett litet fel, som till exempel ett glapp nånstans, säger Oskar Christensson, projektledare på föreningen Returkultur.

Så var det även på workshoppen där flertalet av de elektriska produkter som göteborgarna hade med sig hade sådana fel. Andra fel tog längre tid att felsöka och reparera.

Miljöpåfrestande avfall

Elektronikavfall är det mest miljöpåfrestande avfallet. Det är också det avfall som ökar mest, inte till vikt men till antal. Därför är det extra viktigt att förebygga och återanvända elektroniska prylar.

Om man förebygger 1 kilo elektronikavfall sparas 22 kilo koldioxidekvivalenter.

De elprylar som inte gick att reparera kunde besökarna lämna till farligt avfall-bilen som stod utanför stadsbiblioteket.

En dammsugare som kunde räddas. Foto: Ulrika Naezer

Viktigt att sortera elektronik som farligt avfall

Elektronik är allt som drivs med ström, som har en kabel eller ett batteri. Det kan innehålla farliga ämnen såsom kvicksilver, bly och flamskyddsmedel. Därför ska all elektronik betraktas som farligt avfall, sorteras ut och lämnas för sig.

I Göteborg kan man lämna in farligt avfall på återvinningscentralerna, till farligt avfall-bilen och till skåpet samlaren. Butiker som säljer elektronik måste också ta emot elavfall.



Prenumerera så du inte missar något nytt!