2024-04-08 | 2 min läsning

160 ungdomar städade Göteborgs stränder

Klubbmedlemmar från Göteborg simhopp städade längs Askimsviken. Foto: Mårten Heslyk
2024-04-08 | 2 min läsning
160 ungdomar städade Göteborgs stränder
160 ungdomar från tio idrottslag städade den gångna helgen Göteborgs stränder. Totalt samlade de ihop omkring 1,6 ton skräp.  

Strandstädarsäsongen är i gång. Den 6–7 april inledde idrottens miljöorganisation Städa Sverige sitt årliga initiativ Städa kust. Det är ett landsomfattande miljöinitiativ som bland annat får stöd från stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.

Idrottslag fick ihop 133 säckar skräp

I Göteborgsregionen deltog tio lag med totalt 160 deltagare från flick- och pojklag inom basket, simhopp, handboll, fotboll, innebandy, konståkning och boxning. De städade bland annat vid Surtesjön, Tångudden, Smithska badet, Askimsviken och Fiskebäcksudde.

De sex lag som hittills har rapporterat in sina resultat samlade ihop 133 säckar skräp, vilket motsvarar ungefär 1,6 ton.

Mårten Heslyk. Foto: Petter Trens

– Insatsen som föreningarna gör är betydelsefull då Västkusten är extra utsatt för skräp som flyter iland på grund av strömmarna som driver in. Det gäller att plocka upp skräpet innan det flyter ut igen eller vittrar sönder till små partiklar, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa kust på Städa Sverige.

Får bidrag till lagkassan

Skräpet som lagen samlade in bestod av metall, plast, fälgar, plywood, en massa gamla brädor med spik i, rep i mängder och ett rostigt ankare. Som tack får lagen ett bidrag till sin lagkassa.

– Föreningarna uppskattar initiativet. Alla kan vara med, man gör något meningsfullt tillsammans och får ett bidrag för framtida aktiviteter. Vi har många fler föreningar som vill hjälpa till än vi har plats för.

Men om vi kan få fler partners kan vi ge fler ungdomar chansen att delta och vi får en ännu renare kust i framtiden, säger Mårten Heslyk.

Läs mer: Städa kustPrenumerera så du inte missar något nytt!