2024-11-15 | 2 min läsning

1600-talshus får nya klimatfönster

Huset på Norra Hamngatan byggdes 1669 och ska nu utrustas med så kallade klimatrutor som ska ge ett bättre inomhusklimat. Foto: Higab
2024-11-15 | 2 min läsning
1600-talshus får nya klimatfönster
Radehska huset på Norra Hamngatan är ett av Göteborgs äldsta hus. Nu uppdaterar fastighetsägaren Higab fönstren med så kallade klimatrutor som gör att de befintliga fönstren kan bevaras.

Det kommunala fastighetsbolaget Higab ska förbättra fönstren på Radehska huset på Norra Hamngatan 8-10 genom att lägga på ett tredje glas innanför de befintliga fönsterrutorna.

– Genom att fästa ett tredje glas på insidan ser vi till att undvika onödiga och kostsamma fönsterbyten som har negativ inverkan på husens arkitektur och estetik. Det är en diskret lösning som gör att vi kommer kunna göra stora energibesparingar, säger Jessica Säfström, fastighetsförvaltare på Higab.

Varmare och tystare med de nya rutorna

De nya klimatrutorna kommer att minska värmeförlusterna och bullret från gatan vilket ger en tystare och behagligare inomhusmiljö.

Klimatrutor är en snabb och enkel metod – en stålram med isolerglas monteras på mindre än en timma och döljs sedan av en tunn täcklist som matchar fönsterfärgen.

Ett fönster på Åvägen 17 där Higab provat att sätta klimatruta på insidan av befintligt fönster. Det enda som avslöjar är den tunna täcklisten runt om. Foto: Higab

– Det är en stor utmaning att klimatanpassa äldre byggnader som har bevarandeskydd då insatsen inte ska inverka på huset. Det här är vårt första projekt med klimatrutor och faller det väl ut är målet att vi ska kunna genomföra samma anpassning i fler av våra hus och på så sätt bidra till Göteborgs Stads klimat- och miljömål, säger Jessica Säfström.

Projektet med klimatrutorna beräknas vara klart till årsskiftet. Parallellt gör Higab en omfattande grundförstärkning och stambyte av värmesystemet i fastigheten.

Radehska huset

  • Är ett av Göteborgs äldsta hus och ligger på hörnet Norra Hamngatan 10 och Smedjegatan 7-9
  • Byggdes av krogen Kronans källarmästare Bryngel Radhe (död 1706) efter kvartersbranden 1669
  • Ritades av arkitekterna Johan Eberhard Carlberg, Bengt Wilhelm Carlberg och Jonas Hagberg
  • Byggdes till och om 1732, 1816 och 1874
  • Var en av få byggnader som delvis klarade sig vid den stora branden 1746
  • Efter Bryngel Radhe ägdes fastigheten av ätten Palmencrona
  • Köptes av Göteborgs stad 1725, då som stadens första fastighetsköp
  • Fungerade som tull- och packhus från 1728 till 1867 och därefter som kontor for Göteborgs Hamn

Källa: Wikipedia

 

Länk: Higab



Prenumerera så du inte missar något nytt!