2.500 skolbarn tackar nej till att bli skjutsade till skolan
– Men de första två åren var mindre pilotprojekt, med 27 utvalda klasser. Efter utvärdering och medverkan av pedagoger, föräldrar och elever har vi i år bjudit in samtliga klasser i årskurs 4-6, säger projektledare Lena Eveby.
Ohållbart om alla skall bli skjutsade
Och gensvaret har varit stort. Hela 140 klasser har anmält sig till utmaningen, vilket är nästan en tredjedel av alla.
– Helt fantastiskt! Barnen och lärarna vill verkligen vara med, utan några påtryckningar. Vi har bara informerat och så har anmälningarna strömmat in, det är jätteskoj, säger Lena Eveby.
Idag har många skolor drabbats av trafikproblem vid skolstarten på morgnarna. Allt fler skjutsade barn ger allt fler bilar kring skolan och samtidigt mer oro för trafiksäkerheten, stress och hälsa för barnen. Utvecklingen är inte hållbar i längden
”På egna ben” går ut på att klasserna utmanar varandra genom att samla poäng när de går, cyklar eller åker kollektivt till skolan.
– I år är första gången som även kollektivtrafikresor ger poäng. Huvudsyftet är ju att barnen ska tacka nej till att åka bil, att klara sig själv när man tar sig till skolan. Och då ska givetvis kollektivtrafiken räknas in också, säger Lena Eveby.
50-tal skolor i 19 stadsdelar
Under de fem veckorna kommer eleverna att arbeta på lektionerna med övningar inom trafiksäkerhet, hälsa och miljö. Tanken är att kombinationen av utmaning och pedagogiska moment i skolan ger eleverna tid och möjlighet till reflektion över betydelsen av sitt och vuxnas handlande för ett hållbart samhälle och transportsystem.
De deltagande eleverna kommer från ett 50-tal skolor och 19 stadsdelar. På utmaningens hemsida kan klasserna följa ställningen vecka för vecka. En världskarta visar hur långt bort de skulle kommit på sina insparade bilresor.
– Och det kopplas till utsläppen av koldioxid, så att barnen kan se hur stor miljöeffekten blir av att de väljer bort bilresorna, berättar Lena Eveby.
Lottar ut cykeldatorer, stegräknare och fruktkorgar
Förstapriset i år, liksom förra året, är en övernattning i Universeums akvariehall med hajar simmande ovanför huvudena samt trafiklektion på Krasch, Bom, Bang-utställningen. Den 6 november delas priserna ut på Universeum.
Dessutom lottas uppmuntringspriser ut varje vecka, till exempel cykeldatorer, stegräknare och ekologiska fruktkorgar.
”På egna ben” är en del i arbetet med Nya Vägvanor där Trafikkontoret jobbar för ett vettigare sätt att röra sig i trafiken.