Badplatsvärdarnas uppgifter är att hålla stränder, toaletter och andra utrymmen rena, svara på besökarnas frågor och vara behjälpliga med plåster och förband vid enklare skador. Livräddning sköts däremot av Svenska Livräddningssällskapet.
– Våra platsvärdar har även informationsplikt. I sommar har det varit eldningsförbud och då ansvarar värdarna för att informera om det, säger Volkan Yasar, enhetschef på stadsmiljöförvaltningen.
67 ton skräp på stränderna förra året
Det ligger också under badplatsvärdarnas ansvar att mäta vattentemperaturen och rapportera skador. Om exempelvis livräddningsutrustningen har vandaliserat är det oerhört viktigt att den ersätts omedelbart.
– Tyvärr är det vanligt med vandalisering och våra badplatsvärdar gör ett ovärderligt jobb med att ställa allt till rätta. När det är fint väder blir det mycket värre, säger Volkan Yasar.
Under 2022 samlade strandplatsvärdarna in 67 ton skräp. Förutom badplatsvärdarna finns det sex platssamordnare och en vattenprovtagare. Den sistnämnda ansvarar för att kontrollera om vattnet är tjänligt eller otjänligt.
Hamnbadet – från testbassäng till permanent strandbad
Sedan 2015 har göteborgarna kunnat bada i provisoriska ”Allmänna badet” men först 2023 blev bassängen vid Kvillepiren en permanent badanläggning.
Hamnbadet i Jubileumsparken invigdes den 2 juni under Jubileumsfestivalen. Utomhusbadanläggningen erbjuder alla göteborgare och semesterfirare att ta del av en 25 meter lång saltvattenbassäng, en rund saltvattenbassäng med tre olika hoppavsatser och en 18 meter lång sötvattenbassäng med rutschkana.
Sötvattenbassängen renas på naturlig väg genom en filterbädd av grus, jord och sand. Innan det renade vattnet pumpas tillbaka till bassängen är det möjligt att värma upp det några grader, vilket gör att badtemperaturen kan vara behaglig även under kyligare dagar.
Saltvattenbassängerna planeras öppna inom kort
Just nu är endast sötvattenbassängen öppen eftersom saltvattenbassängerna har problem med inläckande sötvatten. Entreprenörerna och personalen kämpar hårt för att åtgärda problemet. Om allt går som planerat är saltvattenbassängerna i full funktion i början eller mitten av augusti.
– Kraven är hårda för en ny anläggning. Systemet är nytt, därför är det naturligt med några barnsjukdomar innan allt faller på plats. Det är tekniska finjusteringar som behöver göras och inga större grejer. Själva reningen fungerar perfekt och fördelen med ett naturligt reningssystem är att det är ganska basic, säger Johan Gustavsson.
Han började arbeta för stadsmiljöförvaltningen 2021 och har bara arbetat på Hamnbadet några veckor. Hans roll är att se till att driften fungerar som den ska i området.
– Det är väldigt rofyllt att jobba här. Istället för en bullrig arbetsplats möts jag av kvittrande fåglar tidigt på morgonen och glada barn i poolen runt 11.
Badkompis – ett nytt sätt att lära barnen simma
Under jubileumssommaren finns det många aktiviteter på Hamnbadet. Ni kan till exempel prova på att segla optimistjolle eller paddla kanot. En annan aktivitet är ”Badkompis”, där barn utan simkunniga föräldrar får chans att bada med Jubileumsparkens badvärdar under 30 minuter. Denna nyttiga aktivitet är öppen vardagar 15-15.30 mellan den 26 juni och den 21 juli.
Som vanligt finns det sommarsimskola på de flesta badplatserna och i Delsjön kan du som vuxen lära dig att crawla.