Från och med 24 mars kan göteborgare lämna saker till farligt avfall-bilen igen. Foto: Göteborgs Stad
– Det är väldigt viktigt att farligt avfall inte hamnar i restavfallet eller i naturen. Till exempel innehåller elavfall farliga ämnen som ska avlägsnas från kretsloppet, men även metaller som kan återvinnas, säger Anders Lisle på Kretslopp och vatten.
Lustgastuber ett stort problem
Farligt avfall är avfall som är en risk för hälsa och miljö. Förutom skadliga vätskor som färg, lösningsmedel, olja, tändvätska och andra kemikalier räknas även lampor, batterier, sprayburkar, brandvarnare och elektronik till farligt avfall.
Farligt avfall-bilarna
- Börjar köra 24 mars och fortsätter hela våren
- Göteborgs Stad: Detta är farligt avfall
- Göteborgs Stad: Farligt avfall bilen – turlista och karta
- Göteborgs Stad: Får sms när Farligt avfall-bilen kommer till ditt område
De senaste åren har lustgastuber seglat upp som ett stort problem för avfallshanteringen i Göteborg. De exploderar i sopbilar och förbränningsanläggning.
– Det är ett stort problem. Lustgastuber ska sorteras separat som farligt avfall så att de kan behandlas på ett säkert sätt. Hamnar de i restavfallet kan de orsaka stora skador och driftstörningar som kostar hundratusentals kronor. Lämna dem till Farligt avfall-bilen i stället så undviker vi detta, säger Anders Lisle.
Avisering via sms har ökat kännedomen
För några år sedan startade Kretslopp på vatten en SMS- och epost-tjänst för Farligt avfall-bilen. Den som registrerat sig får sms eller e-post när Farligt avfall-bilen kommer till angivet områden.
Det har troligtvis gjort bilen mer känd – förra året ökade besöken till Farligt avfall-bilen med nästan tio procent jämfört med hösten 2023.
Ingen återbruksbil i år
Under flera år har Farligt avfall-bilen även följts av en återbruksbil där man kunnat lämna hela prylar och textil. I år blir det dock ingen återbruksbil. Lämna i stället textil och användbara saker till stadens ideella secondhandställen och återvinningscentraler. Textil kan du också lämna på ungefär hälften av återvinningsstationerna.