Ljusmanifestation för de unga offren. 63 dog, 213 skadades och tiotusentals människor lämnades i sorg. Foto: Rozbeh Aslanian

2023-10-24 | 3 min läsning
25-årsmanifestation till minne av diskoteksbranden
På söndag 29 oktober arrangeras en minnesceremoni på Gustaf Adolfs torg och ett fackeltåg till minneslokalen på Hisingen för att uppmärksamma att det nu gått 25 år sedan diskoteksbranden på Backaplan.

– Vi vill hedra de människor vi förlorade i branden och stärka anhöriga och överlevare. Men ett lika viktigt syfte med manifestationen är att vara ett ljus i mörkret och återskapa den fina gemenskap som fanns vid tiden kring branden, säger Rozbeh Aslanian, överlevare och ordförande för Brandoffrens anhörigförening (BOA).

Det blir bland annat musik och panelsamtal om fyra olika överlevarperspektiv. Manifestationen hålls på Gustaf Adolfs torg klockan 18 den 29 oktober i samarbete med Göteborgs Stad.

Diskoteksbranden 1998

Den 29 oktober 1998 hade runt 400 unga mellan 12 och 25 år samlats för att fira Halloween på Makedonska föreningen. Lokalen var bara godkänd för 150 personer. 63 unga miste livet i branden och 213 skadades. Branden var anlagd av fyra ungdomar som fälldes i tingsrätten. Orsaken de angav var att en av dem hade nekats gratis inträde till festen.

 – Sammankomsten handlar om Göteborgs hjärta och själ och är en mycket angelägen fråga för oss. Genom att stötta föreningen hjälper vi till att bevara minnet av de unga människor som omkom, säger Annika Strandberg, chef för samhällsutvecklingsenheten, socialförvaltningen Hisingen.

Rozbeh Aslan, brandöverlevare och ordförande för BOA, förlorade 35 vänner i branden. Han trycker på vikten av att bygga broar mellan människor istället för att fokusera på olikheter.

Ljusmanifestation och tyst minut på katastrofplatsen

Senare på kvällen går ett fackeltåg mot minneslokalen på Herkulesgatan 1 där katastrofen inträffade. Här bjuds på ljusmanifestation, poesi och en tyst minut för det första larmsamtalet som inkom 23.42. Bland andra kommer Rozbeh Aslanian och kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius att tala.

– Anhöriga och överlevare får chans att mötas och byta erfarenheter och perspektiv, säger Rozbeh Aslanian.

Foto: Rozbeh Aslanian

Självmord och missbruk bland överlevare

Några överlevare har begått självmord och tungt missbruk och kriminalitet är inte ovanligt.

– Många valde att inte ta emot hjälpen som erbjöds utan har burit sorgen inombords. Då är det lätt att hamna i ett destruktivt leverne. Vi som träffas årligen är numera mer som en familj än sörjande. Men varje år kommer det någon för första gången som inte har klarat av att komma tidigare, säger Rozbeh Aslanian.

Om BOA Göteborg

Föreningen BOA har arrangerat ceremonier vid diskoteksbrandens årsdagar sedan katastrofen 1998. Under övrig tid har de fokuserat på annan stödverksamhet och arbetat med att uppmärksamma integration och mångfald. BOA vill förmedla övertygelsen om att människor, oavsett bakgrund, är mer lika än olika och betydligt starkare tillsammans än åtskilda.

25-årsmanifestationen blir den sista stora ceremonin

– Alla göteborgare får i år en sista chans att ta farväl av dem som inte fick följa med på resan. Vi hoppas på en bred och stor uppslutning för att hedra ungdomarna som dog i branden, men även för att symboliskt skapa ljus och samhörighet.

Minnesceremonin kommer att visas på en storbildsskärm utanför så att alla kan följa den. Eftersom lokalen maximalt kan ta emot 150 gäster behöver anhöriga och mediarepresentanter anmäla närvaro i god tid via mail till BOA på boagbg@gmail.com. Dagen efter är minneslokalen öppen för allmänheten klockan 12-20.Prenumerera så du inte missar något nytt!