Den 8–18 november är det val till ungdomsfullmäktige i Göteborg. Då väljs 81 ledamöter och 20 ersättare. Foto: Lo Birgersson

2024-11-06 | 4 min läsning
8 november börjar valet till ungdomsfullmäktige
8–18 november är det val till ungdomsfullmäktige i Göteborg. På Lundbyskolan har man en gemensam valdag för att öka valdeltagandet bland eleverna.

– I Göteborg får vi unga en stor och unik möjlighet att påverka politiken, detta via ungdomsfullmäktige och dess val. Därför är det så viktigt för oss unga att ta vår chans att göra vår röst hörd, säger Hugo Fogelin, ordförande i ungdomsfullmäktige.

Hugo Fogelin, ordförande i ungdomsfullmäktige. Foto: Privat

– Men även för alla vuxna att se till att unga får möjligheten att delta i valet. Att unga exempelvis får möjligheten att rösta på skoltid hade gjort mycket för att få upp valdeltagandet. Ungas rätt att uttrycka sina åsikter är inskrivet i lagen via barnkonventionen. Därför är det inte bara de ungas ansvar, utan även de vuxnas ansvar att unga deltar i valet, fortsätter Hugo.

Lektioner om ungdomsfullmäktige

 På Lundbyskolan har lärarna haft lektioner där man har informerat och visat film om ungdomsfullmäktige. Man har också jobbat mer allmänt med demokratifrågor.

Charlotta Tobiasson är lärare på Lundbyskolan och jobbar för att öka valdeltagandet i ungdomsfullmäktige. Foto: Helin Kochar

 – Ett av skolans uppdrag är att eleverna ska lära sig om demokrati. Vi behöver utveckla och träna deras förmågor för ett aktivt deltagande för demokratins framtid och överlevnad. Ett sätt att göra det på är att delta i valet till ungdomsfullmäktige, säger Charlotta Tobiasson, lärare på Lundbyskolan.

Information till alla

I skolan sitter det affischer som informerar om valet och om de elever på skolan som kandiderar. De elever som redan sitter i ungdomsfullmäktige har också gått runt i klasserna och berättat om ungdomsfullmäktiges arbete samt har svarat på frågor.

Farah Hamud och Mohamad Diaa El Shek Houd som kandiderar till ungdomsfullmäktige informerar om valet i en av anpassad grundskolas klasser. Foto: Charlotta Tobiasson

– Vi har även varit i anpassad grundskolas klasser och presenterat vad ungdomsfullmäktige är. Vi använde bildstödet som ungdomsfullmäktige har tagit fram för att öka valdeltagandet i anpassad grundskola. Det var till stor hjälp, säger Charlotta Tobiasson.

Valet till ungdomsfullmäktige

  • Röstningen pågår 8–18 november
  • Alla som bor i Göteborg och som har börjat i årskurs 5, men inte fyllt 18 år, kan rösta.
  • Rösta här

Länk: Göteborgs ungdomsfullmäktige

Gemensam valdag

Valet till ungdomsfullmäktige börjar 8 november och pågår till och med 18 november. Alla som bor i Göteborg och som har börjat i årskurs 5, men inte har fyllt 18 år kan rösta. På Lundbyskolan anordnas en gemensam valdag.

– Eleverna röstar via en länk på ungdomsfullmäktiges hemsida på den kandidat som de tycker verkar bäst. Alla får rösta samtidigt för att vi ska få så högt valdeltagande som möjligt, säger Charlotta Tobiasson.

Kandiderar för ett bättre Göteborg

På Lundbyskolan kandiderar två elever till ungdomsfullmäktige i år. En av dem är Mohamad Diaa El Shek Houd. Han har suttit som ersättare i ungdomsfullmäktige sedan i mars och kandiderar nu till ledamot.

Mohamad går på Lundbyskolan och är ersättare i ungdomsfullmäktige, nu kandiderar han till ledamot. Foto: Privat

– Jag vill göra Göteborg till en bättre stad och ha mindre rasism och diskriminering. Jag vill förbättra skolgången för alla elever och att alla ska ha lika stor möjlighet att påverka det de vill i Göteborg, säger han.

Han berättar att det är allas demokratiska rättighet att få vara med och bestämma, oavsett ålder.

Foto: Lo Birgersson

– Många unga har jättebra idéer, men vet inte vart de ska vända sig med dem. Då kan man kandidera till ungdomsfullmäktige eller rösta på någon som man tycker verkar bra. Det är viktigt för att unga ska bli hörda, säger Mohamad Diaa El Shek Houd.

20 år av ungdomsdemokrati

I år är det 20 år sedan ungdomsfullmäktige blev till och sedan dess har tusentals barn och unga gjort sin röst hörd i staden.

Stadsdirektör Eva Hessman.

– Vi är stolta över att kommunfullmäktige beslutade om att inrätta ett ungdomsfullmäktige i Göteborg, som är unik i sin form i Sverige. Ungdomsfullmäktige är ett viktigt verktyg för att praktisera barns rättigheter och demokratifrågor på riktigt. 101 årligen folkvalda barn och unga är med och påverkar Göteborg till en bättre stad för alla. Att unga är delaktiga och har kunskap om hur en demokrati fungerar är på sikt avgörande för demokratins överlevnad, säger Eva Hessman, stadsdirektör i Göteborgs Stad.

 

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!