AI-projekt sparar energi i stadens fastigheter
I Göteborgs Stads energiplan finns olika mål som ska driva på stadens miljömål. Två av målen är att värmeförbrukningen i stadens kontors- och verksamhetslokaler ska ha minskat med 35 procent och elförbrukningen med 25 procent till 2030.
Pilotprojekt för energieffektivitet
I flera pilotprojekt tar stadsfastighetsförvaltningen hjälp av AI för att styra fjärrvärme, ventilation och andra system på ett smartare och effektivare sätt.
– Ingen kommer att bli arbetslös hos oss – utan AI är ett verktyg för att avlasta våra drifttekniker som i dag sköter eldriften i 50–70 fastigheter per person, säger Petri Valo, energisamordnare på stadsfastighetsförvaltningen.
Pilotprojekten är ett samarbete med ett AI-företag som har tagit fram en AI-mjukvara som optimerar energianvändningen i lokaler. Ett av projekten har pågått i tre år och där testas mjukvaran på Rävebergsskolan i Angered och Fredriksdals vård- och omsorgsboende i Krokslätt.
AI styr värmen
Hösten 2024 startade pilotprojekt i ytterligare 18 fastigheter – sju förskolor, fyra grundskolor, ett gymnasium, fyra boenden med särskild service och två vård- och omsorgsboenden. Bland annat används en AI som tar hjälp av sensorer i byggnaden samt väderprognosen för att smartare styra värmen i byggnaden och skapa ett jämt och bra inomhusklimat. Till exempel kan värmen i en förskolelokal sänkas under den tid som verksamheten inte pågår.
Större skala framöver
Mjukvaran testas och utvärderas fram till 2026 innan den eventuellt sätts in i större skala i fler av Göteborgs Stads fastigheter. På sikt skulle det även kunna gå att ansluta och koppla samman exempelvis styr- och reglersystem för solceller, batterilagring, belysning och kyla för att göra fastigheterna ännu smartare och mer energieffektiva.