2024-06-24 | 3 min läsning

Aktiviteter under veteran-VM ska få fler i rörelse 

Generationsspelen. Foto: Sverre Chr. Jarild
2024-06-24 | 3 min läsning
Aktiviteter under veteran-VM ska få fler i rörelse 
Veteran-VM i friidrott kommer till Göteborg 13 – 25 augusti. Samtidigt kan du delta i en mängd aktiviteter runt om i Göteborg; till exempel familjeträning, se en fotoutställning och gå i en parad för ett åldersvänligt och demensvänligt samhälle. Aktiviteterna vänder sig till alla åldrar men har ett extra fokus på seniorer.  

– När Göteborg firade 400 år bildades ett unikt samarbete för att lyfta och synliggöra frågor kring åldrande och hälsa. Syftet är att alla som lever i Göteborg ska ha ett gott och värdefullt liv – hela livet. Det kallas för Årsrika Göteborg. Nu fortsätter samarbetet under Veteran-VM i friidrott som hålls i Göteborg för första gången på 47 år, säger Emma Matsson, utvecklingsledare på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, som ingår i Årsrika Göteborg.

Sätter ljus på åldrande, hälsa och en aktiv livsstil

Med aktiviteterna under Veteran-VM vill man rikta ljus mot frågor om åldrande och hälsa, och inspirera fler till en aktiv och hälsosam livsstil i gemenskap med andra. Man vill också uppmana till möten över generationsgränserna.

Emma Matsson, utvecklingsledare på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Suzanne Dahlin

– Vi lever allt längre och har en åldrande befolkning i Göteborg, i Sverige och runt om i nästan hela världen. Det innebär både möjligheter och utmaningar för oss som samhälle. Alla samhällsaktörer, bland annat Göteborgs Stad, behöver ställa om och ta ytterligare kliv i att vara med och bidra till ett samhälle som främjar ett aktivt och hälsosamt åldrande, säger Emma Matsson.

Massor av aktiviteter

Under veteran-VM finns massor av aktiviteter att välja mellan. Tävlingarna har sin huvudarena på Slottsskogsvallen och Årsrika Göteborgs aktiviteter har sin vid Dalens utegym i Slottsskogen. Det kommer också hållas aktiviteter i andra delar av Göteborg.

Vid Dalen bjuds det på rörelseglädje för alla åldrar. Där kan du bland annat vara med på gympa, familjeträning eller testa utegymmet tillsammans med instruktör.

Eller varför inte utmana farmor, brorsan eller grannen på lekfulla utmaningar över generationsgränserna? Längs en slinga med start vid Dalens utegym eller på Mötesplats Mariaträffen (du väljer själv) kan du vara med i Generationsspelen – för första gången i Sverige! Generationsspelen bjuder på en blandad kompott aktiviteter, det kan till exempel vara gåfotboll och käpphästhoppning.

Årsrika Göteborg intar Kungsportsavenyn med en parad torsdag 22 augusti och ett evenemang på Konserthuset fredag 23 augusti. Roliga aktiviteter som riktar intresset mot ett åldersvänligt och demensvänligt samhälle. Kom och delta i hyllningen till livet!

Även om aktiviteterna hålls i samband med Veteran-VM är smygstarten redan i juni. Då hålls en vernissage på Stadsbiblioteket för den brittiska fotografen Alex Rotas utställning Stark. Snabb. Årsrik. Utställningen utmanar våra föreställningar om åldrande och visar elitidrottare över 60 år. Utställningen kan ses till och med 23 augusti.

 

Veteran-VM i friidrott

Arrangeras av World master athletics, Svensk friidrott, Göteborgs friidrottsförbund, Göteborg & Co, Got Event och Göteborgs Stad.

Årsrika Göteborg 2024

Huvudarrangörer är idrotts- och föreningsförvaltningen, socialförvaltning Centrum, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Stadsbiblioteket Göteborg, AgeCap vid Göteborgs universitet, Alzheimerfonden, Göteborgs pensionärsråd och Göteborg & Co.

Läs mer: Årsrika GöteborgPrenumerera så du inte missar något nytt!