Äldreomsorgen siktar mot stjärnmärkning av stadens boenden
– Sikta mot stjärnorna är en inspirationsdag för alla som arbetar med svenskt demenscentrums utbildningsmodell Stjärnmärkt. Modellen går ut på att ge personalen kunskap och verktyg för verkligen kunna möta människan bakom sjukdomen.
– Min föreläsning på Sikta mot stjärnorna kommer att handla om gångsvårigheter och rörelsestelhet hos personer med kognitiv sjukdom. Kognitiva sjukdomstillstånd påverkar inte bara minnet, dessa sjukdomar ger även en påverkan på personens rörelseförmåga. Jag kommer att prata om hur man kan underlätta för personen med kognitiv sjukdom att kunna använda sin kropp på ett säkert sätt, och samtidigt minska den fysiska belastningen på personalen, berättar Cristina.
Hur går det med stjärnmärkningen?
– Resan mot stjärnmärkningen började hösten 2021, efter ett politiskt beslut i kommunstyrelsen. Just nu är 37 vård- och omsorgsboenden, av totalt 44, igång med arbetet och har redan blivit stjärnmärkta eller är på gång att bli det. Utöver vård- och omsorgsboendena finns det även enheter inom hemtjänsten, dagverksamheterna och korttidsenheterna som arbetar med stjärnmärkning.
Vad består utbildningsmodellen av?
– Utbildningen består av fyra olika steg och lika många reflektionsträffar. Varje vård- och omsorgsboende har två eller fler stjärninstruktörer som leder arbetet på respektive boende. Deras uppdrag är också att hålla i reflektionsträffarna på arbetsplatsen.
Vad tycker de som deltagit?
– De allra flesta enhetschefer och medarbetare beskriver att det blir väldigt bra diskussioner under utbildningarna och reflektionstillfällena. Det blir ett viktigt sammanhang att få prata om sitt yrke och det verkar finnas ett uppdämt behov av den typer av samtal. Som undersköterska kanske du inte har lika stort utrymme i arbetsvardagen att faktiskt sitta ner och prata om ditt arbete tillsammans med kollegor på det här sättet, och det tror jag är väldigt viktigt.
Vad händer när en verksamhet har blivit stjärnmärkt?
– Det finns vissa krav att uppfylla för att få en stjärnmärkning, exempelvis att minst 80 procent av medarbetarna ska ha gått utbildningen. Men man blir aldrig klar och arbetet följs upp årligen på flera olika sätt. Varje enhet som stjärnmärks ska till exempel välja ett utvecklingsområde att arbeta med under året och även jobba aktivt med nollvisionen, som i det här sammanhanget handlar om en demensvård utan tvång och begränsningar. Det arbetet följs upp i november varje år tillsammans med en rad andra saker.
Vad händer härnäst?
– Vi pratar mycket just nu om hur vi skulle kunna visa upp effekterna av satsningen. Det är också något som politikerna i nämnden efterfrågar. Där ser vi till exempel att vi kan använda det nationella kvalitetsregistret SveDem för att följa eventuella effekter av Stjärnmärkt-satsningen över tid. SveDem används för att samla in data om personer med demenssjukdom för att kunna förbättra och utveckla vården av demenssjuka i Sverige. Vi tänker oss också att vi kan komplettera statistiken med intervjuer med hyresgäster på vård- och omsorgsboenden och deras anhöriga. Intervjuerna kommer vi att göra redan nu i vår, medan det tar längre tid att få fram resultat genom SveDem.