2016-03-11 | 5 min läsning

Alla borde ha en vägvisare

– Det är fantastiskt att se hur individerna utvecklas, både mentorer och adepter! Dahir Khalid är entusiastisk. Det är han som håller i Vägvisaren – Integrationscentrums mentorprogram för nyanlända där hälften redan nått sina mål.

Jaber Ali vill starta multimediaföretag och läser på Göteborgs Folkhögskola för att kunna söka in på rätt utbildning. På helgerna tjänar han extra genom sitt jobb på en biltvätt.

Gelena Andreasian fick av en handläggare höra att jobb som informatör inte var något för en person med hennes bakgrund. Nu har hon fått arbete som utbildningssekreterare på Chalmers tack vare stöd från mentorprogrammet.

5534.jpg
Anh Do, som nyligen fick en bebis, har startat en webbshop där hon säljer leksaker från sitt hemland Vietnam.

Osama Alkurdi, som tagit bilderna till den här artikeln, utbildar sig till journalist på Nordiska folkhögskolan. Just nu praktiserar han på en tidningsredaktion.

Nästan alla talar svenska
Det är fyra av adepterna, som deltagarna kallas, i den andra omgången av mentorprogrammet Vägvisaren.

På den senaste nätverksträffen berättade de om sina olika resor för att nå sina mål – nästan alla gjorde det på svenska.

– Jag är mycket nöjd med resultaten, säger Dahir Khalid som håller i Vägvisaren. Att hälften når sina mål innan programmet ens är färdigt, är mer än vad jag kunde föreställa mig. Och resten är på god väg.

Såg resurserna i klassrummet
Det var när han höll en kurs på somaliska i samhällsorientering som idén föddes.

– I klassrummet kunde jag inte låta bli att imponeras av alla de resurser som jag såg hos nyanlända. Många hade ett väldigt starkt driv och en hög motivation att komma vidare, krafter som måste tas tillvara.

För honom, som arbetat med mentorprogram med andra målgrupper, var det naturligt att skapa något liknande för nyanlända.

Det ska vara frivilligt
– Vi vet genom forskning och erfarenhet att mentorprogram är effektivt och bra. Det används ofta med studenter, företagare och andra grupper i karriären.

4D40.jpg
Också Arbetsförmedlingen lyfter fram mentorprogram som viktiga bidrag till de insatser som görs för nyanlända, vilket bland andra chefen Eva Lindh-Pernheim betonade vid en stor konferens om flyktingmottagande i höstas.

Allt bygger på frivillighet – det ska vara ett möte från människa till människa där både mentor och adept är med av egen vilja för att de vill lära sig av och växa med varandra.

Bredare bakgrund
I den första omgången deltog tio nyanlända. Då hade alla någon form av högskoleutbildning med sig till Sverige. När det var dags att starta nästa grupp, breddades deltagarnas bakgrund och antalet fördubblades.

– Nu har vi fler språk, lika många kvinnor som män och väldigt olika bakgrunder. Och resultaten är minst lika bra, om inte ännu bättre än förra gången.

– Det visar hur värdefullt det är att få en mentor, en vägvisare, när du kommer ny till ett land, som hjälper dig att finna vägar framåt.

Att stärka varandra
Förutom att varje mentorpar träffas individuellt, möts alla på nätverksträffar varannan månad.

– Det är bra att alla träffas för att lära känna och stärka varandra. Då bjuder vi in föreläsare eller ordnar egna workshops.

Bland annat har entreprenören Charlotta Brynger berättat om interkulturell kommunikation utifrån sin erfarenhet från näringslivet och svenska företag som ska verka i andra länder.

En annan föreläsare har varit Anna-Carin Eriksson med 25 års erfarenhet som ledare och chef och som själv var mentor i första Vägvisaren. Hon berättade om hur man kan göra för att sätta upp och nå sina huvud- och delmål.

Vill du läsa mer om migration och integration – prenumerera på Integrationscentrums nyhetsbrev. Anmäl dig här.

68DE.jpg

Hittills har 60 personer deltagit i Vägvisaren – 30 adepter och 30 mentorer. Här är några av de som är med i andra omgången.



Prenumerera så du inte missar något nytt!