2024-12-19 | 3 min läsning

Alla grundskoleelever får bok i present 

Böckerna blir en present och ingen julklapp då de ska delas ut i början av nästa år. Foto: Frida Winter
2024-12-19 | 3 min läsning
Alla grundskoleelever får bok i present 
Göteborgs kommunala grundskolor ska tillsammans köpa in cirka 48 000 böcker. Det då grundskoleförvaltningen fått extra pengar för att varje elev ska få en bok i present.

– Det här kan betyda mycket för relationen till läsning eftersom tillgången till böcker kan se ganska olika ut. Att vi som skola ser till att varje elev har minst en egen bok känns därför fint, säger Martina Jansson, skolbibliotekarie på Önneredsskolan årskurs 7–9.

Politikerna i kommunfullmäktige beslutade nyligen att Göteborgs kommunala och fristående skolor ska få extra pengar för att köpa böcker till eleverna.

– Vår förhoppning är att böckerna ska inspirera till läsning och öka läslusten. Böckerna behöver inte användas i undervisningen – utan tanken är att eleverna ska ta med sin nya bok hem, säger Annika Andersson, tillförordnad chef för hållbarhetsenheten på grundskoleförvaltningen.

I Göteborgs finns cirka 140 kommunala grundskolor och varje skola bestämmer själv vilka böcker de vill ge sina elever. Eleverna kommer att få böckerna i början av nästa år.

Något hela familjen kan ha glädje av

På Önneredsskolan i Göteborg har skolbibliotekarierna Therese Allén och Martina Jansson köpt in böcker tillsammans med klasslärare och svenskalärare.

– När vi valt ut böcker har vi utgått från klassernas intressen och behov. Jag hoppas och tror att många av eleverna blir glada över sina böcker och att det kan ge trevliga läsupplevelser. För de yngre eleverna blir bokgåvan förhoppningsvis något som hela familjen kan ha glädje av -och något som kan inspirera till en stunds gemensam läsning.  säger Therese Allén, skolbibliotekarie i årskurs F-6.

Och hennes kollega Martina Jansson fyller i:

– Det är jättebra att vi satsar på läsning och att vi som skola säkerställer att varje barn har minst en egen bok. Sen hade jag önskat mig mer tid för att göra ett bra urval av böcker utifrån elevernas intresse och läsvana. Vi fick ganska kort om tid, och i och med att vi är så många som ska göra beställningar samtidigt, och det sammanfaller med julhandeln, så är utbudet lite knappt. Men överlag blir vi förstås glada för satsningar på läsning och vi hoppas att våra elever ska bli nöjda med böckerna.

Jobbar mycket med att främja läslusten

På frågan hur läsintresset ser ut på Önneredsskolan svarar Martina Jansson:

– Jag som arbetar på högstadiet ser en stor variation i läsintresset. Det finns både elever som är bokälskare och elever som upplever en hög tröskel till läsningen. Vårt uppdrag som bibliotekarier ligger i att möta intresset hos de som gillar läsa och samtidigt uppmuntra, stötta och sänka trösklarna för de elever som sällan läser. Till exempel har jag noterat att efterfrågan på engelskspråkig litteratur är stor bland de äldre eleverna, så där jobbar jag mycket med att köpa in böcker på engelska och möta det intresset.

Therese Allén berättar att läsintresset bland de yngre eleverna på skolan ofta är stort och att de gärna tipsar varandra om böcker de läst.

– I årskurs 4-6 är det ofta läskiga böcker och fantasy som lockar. När eleverna kommer upp i runt årskurs 5-6 går det att märka att läsintresset blir mer som en del av identiteten. Vissa elever har läsning som ett intresse och läser väldigt mycket, både i skolan och hemma.

– Andra elever läser främst som en del av undervisningen, men sällan utöver det. Som skolbibliotekarier arbetar vi mycket med att främja läslusten på skolan. I årskurserna f-6 träffar jag övervägande delen av klasserna varje vecka i biblioteket – så böckerna och läsning är en naturlig del av elevernas skolvardag.



Prenumerera så du inte missar något nytt!