Foto: Åsa Rehnström

2023-07-11 | 3 min läsning

Alla kan cykla tack vare sommarläger

Med hjälp av specialbyggda valscyklar, tandemcyklar, vanliga tvåhjulingar och en särskild metodik lär sig barn och unga med intellektuella funktionsnedsättningar att cykla i sommar. Det är föreningen FUB Göteborg som ordnar cykelläger för femte året i rad.

Precis som de första simtagen är ögonblicket då vi knäcker cykelkoden en av barndomens milstolpar. Ändå är cykling ingen självklar aktivitet för alla barn. Att cykla är en svår utmaning som kräver koordination och balans. Därför ordnar FUB Göteborg, som arbetar för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och deras familjer, cykelläger. 

– Det är fantastiskt varje gång ett barn får uppleva frihetskänslan i att själv kunna susa fram på en cykel, säger Anilda Rosario Fernandes som är huvudledare på lägret. 

Viktigt för hela familjen

På Svartedalskolans skolgård pumpas peppande musik från stora högtalare samtidigt som Axel Forsman rundar en vimpel och fortsätter med full koncentration runt en arrangerad cykelbana. Baktill springer ledaren Ebba Samuelsson och hejar på. Det går fint. Axel går i mål med ett leende på läpparna. Det är andra sommaren han är med på cykelläger och på frågan vad som är allra roligast på lägret svarar han:

– Att cykla!  

Hans mamma Sara Forsman skrattar och intygar att så är det. 

– Han har längtat länge efter att få cykla på en tvåhjuling. Det blir lätt så när man själv kör trehjuling och ser sin syster och kompisar lära sig köra tvåhjulingar, säger hon. 

Axel kan numera cykla men hjälp av ett speciellt anpassat handtag baktill på cykeln. Det öppnar upp för nya upplevelser för hela familjen.  

– Att kunna cykla som familj tror jag många tycker är betydelsefullt. Även vi. På somrarna seglar vi en del och för oss innebär det att vi kan hyra cyklar och ge oss ut på en tur tillsammans, säger Sara. 

Bygger upp tillit

Cykellägret använder en pedagogisk modell och specialbyggda cyklar från USA. De blivande cyklisterna börjar öva balans, styrning och att hålla blicken rätt på en cykel med hjul framtill och en vals baktill. Därefter är det dags att öva på en tvåhjuling med handtag baktill. Varje cyklist har två ledare som hjälper dem runt banan.

– Vi försöker se till att cyklisterna har samma ledare eftersom det krävs tillit och förtroende för att våga cykla, säger huvudledaren Anilda. 

Hon är idrottslärare på Svartedalsskolan och den som har initierat samarbetet mellan skolan och FUB Göteborg. Samarbetet består bland annat av att lägret använder skolans gård och lokaler och att skolans elever får delta på lägret. I år har också fyra högstadieelever anställts som ledare.  

Foto: Åsa Rehnström

Kan bli sista året

FUB Göteborg har erbjudit cykelläger för sina medlemmar sedan 2019. Projektet Jag Kan  Cykla startades av FUB Stockholm och har finansierats av Arvsfonden. Det avslutades dock förra året och inför den här sommaren valde FUB Göteborg att driva lägret i egen regi. Finansieringen löstes med bidrag från stiftelser och stöd från Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd. Angela Karlsson är projektledare på FUB Göteborg:

– Vi fick till en nödlösning i år. Men får vi inte tag i en ny huvudman till projektet kan det här bli cykellägrets sista sommar. Trots att vi har specialcyklar, mycket kunnande och erfarenhet från de här åren. Och ett väldigt stort intresse. Det är alltid kö till lägren, säger hon. 

Axel cyklar på med sin ledare Ebba springandes bakom. Ebba har varit ledare i flera år och märkt att det ofta går bättre att lära sig cykla utan hjälp av mamma eller pappa. 

– Det kan behövas att någon annan trycker på rätt knappar. När cyklisterna sedan klarar det själva blir de väldigt stolta. Då hörs jubel och ”Mamma, titta! Jag kan!” 

Foto: Åsa Rehnström



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | ”Jag kan cykla” i siffror

Antal läger i Göteborg sedan starten 2019: 7  

Antal cyklister på samtliga läger: över 500 

Antal ledare på samtliga läger: över 50 

Procent som knäcker cykelkoden: 40