2019-05-17 | 2 min läsning

Vägen in ordnar konstutställning

Hallå där, Makbule Demirtas, idé- och projektutvecklare för social- och kulturföreningen Vägen in, som tisdag den 21 maj har vernissage i Lundby stadsdelsförvaltnings allaktivitetshus, med en konstutställning om livet före, under och efter flykten.

Vad är det ni ställer ut?
– Det är ganska många självporträtt, som handlar om hur du ser dig själv här i Sverige. Och så är det många som har målat sina hus och lägenheter i de länder de bodde i förut. Många av oss som har kommit hit på flykt har också haft det som ni har det nu innan vi tvingades fly. Och det är viktigt att visa att ”så här bodde vi”. Och så är det en flicka som målat båten över Medelhavet till Italien, där vuxna hoppade i vattnet för att rädda sina liv och många av barnen blev kvar i båten.

 Kan du berätta lite mer om konstutställningen?
– Under år 2018/2019 har vi jobbat mycket med att måla och teckna och bland annat träffat amatörkonstnär Anita Johansson, som hjälpt deltagarna. Vi har också besökt olika konsthallar och Göteborgs konstmuseum. Vi har haft en egen utställning i vår lokal på Helsingegatan och visat några tavlor under Lundbys Valborsfirande. Då var det så många som blev intresserade och ställde frågor att vi bestämde oss för att också göra den här utställningen.

 Ser konstnärerna fram emot vernissagen?
– De tycker det ska bli roligt, men är lite nervösa. Flera av de som är med hade aldrig målat något förut, för det passade sig inte för tjejer och kvinnor. Först ville några av dem inte vara med, men de ändrade sig när de blev uppmuntrade av de andra deltagarna – som är både män, kvinnor och barn. Så jag är jätteglad att de vågade. Det är stort. Det är så viktig att alla får vara med i kultur och att ge, ta och dela den med samhället.

Hur länge går det att se utställningen?
– Minst tio dagar, men det kan bli förlängt till en månad. Vi har flera skolklasser som ska komma till huset och som kanske ska komma och titta, så det beror lite på det. Det är också viktigt för integration och segregation att ungdomar får en uppfattning om andras liv. Och att alla har något att säga genom bilder.

Kan du berätta lite mer om Vägen in, vad gör ni?
– Vi har funnits sedan 2015 och det var jag som grundade den för att ge flyktingar ingångar till språk, samhällsinformation, teater, museer och annan kultur. De här dörrarna är svåra att gå igenom, du behöver någon som leder dig när du är i ett nytt land.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | FAKTA |  Vägen in

  • Social- och kulturföreningen Vägen in har funnits sedan 2015 och har i dag ungefär 250 deltagare från hela världen, som tillsammans talar ett tiotal språk. Ett 60-tal av deltagarna är barn och ungdomar.
  • Deltagarna är främst asylsökande, individer och familjer som just fått uppehållstillstånd, samt nya svenskar som söker en ingång till kulturen.
  • Deltagarna både skapar själva och besöker Göteborgs kulturinstitutioner, som muséer och teater.
  • Vägen in är en politiskt och religiöst obunden ideell förening och en uttalad mötesplats för alla, oavsett ålder, kön, etnicitet, funktionshinder och så vidare.
  • Konstutställningen anordnas i samverkan med Västra Götalandsregionen.