Programmet för stadsdelarnas träffpunkter hade sett likadant ut i många år. Det lockade främst äldre kvinnliga seniorer, men eftersom man ville nå ut till fler började man för tre år sedan göra förändringar.
Marie Nyström, chef för Örgryte-Härlandas förebyggandeenhet som ansvarar för träffpunkterna, berättar:
– Vi funderade över tre saker, vem har bestämt innehållet i programmet? Var finns de yngre seniorerna och var är alla män?
”Maten är väldigt viktig för många”
För att förnya programmet bestämde de sig för att fråga de äldre vilka aktiviteter de var intresserade av. Framförallt ville de ta reda på vad männen var intresserade av. Med hjälp av hemtjänstens kulturombud nådde de ut till många av de äldre i stadsdelen, även de män som inte tidigare kommit till träffpunkterna.
Det visade sig att det fanns tre områden som framförallt intresserade männen: mat, fysisk aktivitet och sport, både att titta på och själv få möjlighet att utöva.
– Maten är väldigt viktig för många, de är intresserade och tycker det är roligt att få möjlighet att provsmaka olika saker. Vi har märkt att det fungerar bra att träffas för en aktivitet och att äta tillsammans i samband med den, restaurangerna är en viktig mötesplats.
Större händelser i staden uppmärksammas
Marie berättar också om hur man jobbar med att lyfta det som händer i staden genom olika aktiviteter i mindre skala, för den som inte orkar ta sig in till centrala Göteborg. Det är viktigt för att man ska känna sig delaktig i det som händer i staden. Till exempel har de ordnat mini-bokmässa med författarbesök i samband med Bok- och biblioteksmässan och när stora Göteborgsvarvet går av stapeln kan de som vill delta i Seniorloppet. Under pride-veckan lyfts förstås frågor och aktiviteter med HBTQ-tema.
– Vi har också olika temaveckor, till exempel en vecka med kärlekstema och olika aktiviteter när det är alla hjärtans dag. Och vi brukar ordna tävlingar, och fest med dans, det är väldigt populärt!
Även små detaljer, som vilka namn de olika aktiviteterna får, tror Marie spelar roll för vilka som intresserar sig för att komma till träffpunkterna. Därför har man funderat mycket på hur de olika aktiviteterna presenteras i programmet för att så många som möjligt ska känna att aktiviteterna är för dem.
– Om vi bjuder in till pysselkväll nappar inte många män, men om vi kallar det ”Hantverkskväll” istället – då kommer de gärna, berättar Marie.
Nya målgrupper
När arbetet utvärderats märks att förändringarna har gett resultat, bland annat på det ökade antalet besökare. Nu finns ett varierat utbud i programmet som gör att alla kan hitta något som passar, oavsett ålder eller kön. Är man till exempel intresserad av fysisk aktivitet kan man välja mellan aktiviteter som boule, bowling, att träna på gym, linedance eller zumba.
Nyligen har man också börjat arbeta med att försöka nå de personer som kanske vill komma till någon av träffpunkterna men inte vågar komma dit ensamma.
– Vi erbjuder hembesök där vi berättar mer om träffpunkterna och de aktiviteter som finns, så man känner sig tryggare. Och så har vi våra måltidsvärdinnor som tar emot och ser till att alla känner sig välkomna.