Allt fler klagar på rök från braskaminer och öppna spisar
– Vi tar det från fall till fall. I värsta fall kan vi meddela eldningsförbud, men det händer väldigt sällan, säger Arne Tihane, en av två miljöinspektörer som ”rycker ut” när grannar klagar på osande, illaluktande rök.
Räknas som ”trivseleldning”
– Många vet inte hur man ska elda, att veden ska vara snustorr för att brinna bra. De tar nästan vad som helst som de kommer över – gamla lastpallar, tryckimpregnerat, målat eller lackat trä. Och då blir det problem.
Braskaminer och öppna spisar går under kategorin ”trivseleldning”. Men när den kalla årstiden kommer, finns det villaägare som eldar varje dag för att hålla värmen i huset – och värmenotan så liten som möjligt…
– När både olja och el blir dyrare, är det frestande att värma huset med braskaminen. Men den är ju inte avsedd för det, utan bara för ”myseldning” någon enstaka gång i veckan, säger Arne Tihane.
För cirka fem år sedan kom bara 5-6 klagomål per säsong till miljöförvaltningen, numera blir det minst ett 20-tal.
Slarviga kan få hembesök
– Och här finns säkert ett stort mörkertal, folk som inte vill ringa och klaga, utan lider i tysthet, tror Arne Tihane.
När han får in ett klagomål, börjar han alltid med att skicka ut anvisningar om vad som gäller för eldning i braskaminer, öppna spisar och kombipannor. Till exempel ska veden vara helt torr, vilket innebär lagring under tak i minst ett år.
Om det första brevet inte hjälper, blir det besök hos den som eldar slarvigt. Och då kan det bli restriktioner om att bara elda någon dag i veckan – eller inte alls.
– Om en villa ligger i kuperad terräng med hus runtomkring, kanske röken går rakt in i grannens kök. Då kan vi inte tillåta någon eldning alls.