2024-04-15 | 2 min läsning

Allt mer matavfall samlas in

2024-04-15 | 2 min läsning
Allt mer matavfall samlas in
För första gången sedan 2016 märks en tydlig ökning av den insamlat matavfall i Göteborg. Ökningen är åtta procent under årets första månader jämfört med samma period ifjol.

Bakom ökningen står att allt fler göteborgare nu har sin matavfallspåse i en påshållare med namnet Luftig som håller matavfallspåsen torr.

– Jag vet att många göteborgare tycker att det är märkligt att vi uppmanar dem att samla in matavfall, som kan vara blött, i en papperspåse, men tack vare att påshållaren håller matavfallspåsen luftig håller den sig torr, säger Bo von Bahr, processledare för matavfallsinsamling på Kretslopp och vatten.

Bo von Bahr.

– Därför är påshållaren ett måste för alla som vill samla in sitt matavfall utan bekymmer. Om man har sin matavfallspåse i en plasthink kan skarvarna i påsen bli blöta och i värsta fall gå upp i limningen, fortsätter Bo von Bahr.

28 000 påshållare utdelade sedan början av 2023

Mellan januari i fjol och mars i år har 28 000 påshållare lämnat Renovas lager i Gullbergsvass.

Omkring 2 000 av dem har delats ut till besökare på de sex återvinningscentralerna runt om i Göteborg. Resten har lämnats ut till fastighetsägare som har börjat med matavfallsinsamling.

– Vi vet tyvärr inte hur många av dessa påshållare som har hittat ett hem att vara i eller hur många av dem som fortfarande väntar i ett miljörum, cykelrum eller på ett fastighetsskötarkontor på att få komma hem till någon, säger Bo von Bahr.

Foto: Kretslopp och vatten

Kretslopp och vatten och fastighetsägare har delat ut påshållaren Luftig i över tio års tid. Trots finns det många göteborgare som samlar in matavfallet utan att använda en påshållare och personer som inte vet hur den ska användas.

– Nu vill vi se till att påshållarna får ett hem och används. På så sätt hoppas vi att ännu mer matavfall kan samlas in, säger Bo von Bahr.

Kravet på matavfallsinsamling gäller inte de som saknar kärl

Vid årsskiftet blev det obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter i alla EU-länder att sortera ut sitt matavfall och lämna in det till matavfallsinsamlingen. Detta för att det ska kunna bli biogas och biogödsel av matavfallet.

Kravet gäller däremot inte de villa- och radhusägare i Göteborg som ännu inte har fått ett matavfallskärl av Kretslopp och vatten. Dessa hushåll är undantagna från kravet enligt en dispens som Göteborgs Stad har fått av Naturvårdsverket.



Prenumerera så du inte missar något nytt!