2024-04-02 | 2 min läsning

Alma-fest för både unga och vuxna på stadsbiblioteket

Foto: Lo Birgersson
2024-04-02 | 2 min läsning
Alma-fest för både unga och vuxna på stadsbiblioteket
Tisdag 9 april direktsänder stadsbiblioteket prisutdelningen av Astrid Lindgren memorial award – världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Samtidigt avslöjas favoritboken bland Göteborgs barn och unga.

Astrid Lindgren memorial award, Alma, har delats ut sedan 2002. Syftet med priset är att värna barns rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller en organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen.

Sändningen från Astrid Lindgren memorial award 2024

Var: Trappscenen, stadsbiblioteket på Götaplatsen
När: 9 april klockan 12:30–13:30

Läs mer:

—Det är så mycket som annars bara rör vuxna i den litterära världen. Därför vill vi uppmärksamma litteratur för barn och unga, säger Anna Almqvist, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Egen bokomröstning bland Göteborgs skolbarn

För att stärka ungas delaktighet inför årets prisutdelning har stadsbiblioteket ordnat en egen omröstning, där barn och unga i Göteborgs grundskolor och gymnasium fått rösta på sin favoritbok. Information om omröstningen skickades ut till skolklasser i början av året.

Det har även funnits möjlighet att rösta på stadsbibliotekets avdelningar för barn och unga samt på bokbussarna. Den bok som fått flest röster kommer att tillkännages i samband med festligheterna den 9 april.

Precis som vid utdelningen av Nobelpriset i litteratur kommer elever från inbjudna skolklasser att få ladda upp med ett försnack om sina favoritböcker. Därefter är det dags för den livesända presskonferensen där årets Alma-vinnare koras.

Firandet är öppet för allmänheten så även vuxna är välkomna.

Astrid Lindgren memorial award – Alma

  • Instiftades 2002 av Sveriges regering
  • Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen
  • Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag
  • Priset administreras av Kulturrådet och tillkännagivandet sker den 9 april klockan 13 vid en livesänd presskonferens i Stockholm och på barnboksmässan i BolognaPrenumerera så du inte missar något nytt!