Alonnika Ritchey har hittat ett kreativt sätt att väcka läslusten hos eleverna. – Inför sommaren när läsningen ofta glöms bort hoppas jag att ett minne från vårt läsevent Läseberg dyker upp i elevernas tankar och inspirerar dem till läsning, säger hon.
Alonnika vill väcka elevernas läslust inför sommarlovet
Nästa vecka arrangerar Alonnika Ritchey, lärare på Bjurslättsskolan F-6, eventet Läseberg där sjätteklassare tar på sig rollen som inspiratörer för ettorna och håller i olika stationer med fokus på läsning.
– Syftet är att ge eleverna många olika ingångar till att uppleva och uppskatta mötet med en bok eller en text, i hopp om att några kanske fastnar till sommaren. Lässtationerna är därför väldigt olika: vissa stationer ska väcka läslust med hjälp av våra sinnen, andra ska hjälpa eleverna dyka in i texters och karaktärers världar eller använda den egna kreativiteten.
Tanken är att ettorna ska röra sig mellan stationerna precis som man rör sig mellan de olika berg- och dalbanorna på Liseberg. Det finns också varierande grader av allvar för att visa att böcker kan bjudas in i oväntade sammanhang – och att det även då kan bli succé.
Vad är din förhoppning med Läseberg?
– Inför sommaren när läsningen ofta glöms bort hoppas jag att ett minne från Läseberg dyker upp i elevernas tankar. Jag hoppas att de ser en ficklampa och kommer ihåg att man kan släcka ner och läsa i mörkret, eller att de ser en bit bacon och tänker på sina roliga bokmärken. Jag hoppas även att detta blir något som inspirerar andra klasser och skolor. Hade varit så mäktigt om detta blev en tradition på alla grundskolor i Göteborg.
Vad säger eleverna om eventet?
– Ettorna är otroligt taggade och det har smittat av sig på sexorna. Lektionen då jag presenterade eventet för klass 6D är en av de bästa och roligaste jag haft i år. Alla ställde så kloka frågor, hade spännande tolkningar, och kom på kreativa lösningar som verkligen imponerade på mig.
– Många sexorna är nu väldigt taggade och spända på att det ska bli av. På sistone börjar varje lektion jag har med dem, oavsett ämne, med frågan, “Får vi jobba med Läseberg?”Vissa är också nervösa inför att säga sina repliker, att kunna hålla tider, samt att få ettorna att vara delaktiga. Många förmågor som behövs för att lyckas.
Hur har sexorna förberett sig?
– De har jobbat i mindre grupper och förberett sig inför att ansvara för en station och hålla i en av aktiviteterna. De har samlat allt material, gjort skyltar och biljetter till sina stationer, skrivit manus, och valt rekvisita – allt för att ge besökarna oförglömliga läsupplevelser.
Hur kom du på idén?
– Förstelärarna här på vår skola har hållit i möten där vi har fått ta del av information och inspiration kring läsning och att jobba språkutvecklande, och där började hjulen att snurra.
– Under förra veckan satt jag bredvid min kollega som undervisar klass 1, och då tändes en glödlampa. Jag armbågade henne och viskade att jag hade en riktigt kul idé för ett samarbete, Såklart är bästa sättet att ge sexorna möjligheten att driva hela läseventet, och att förhoppningsvis, genom att agera inspiratörer åt ett gäng med entusiastiska försteklassare, väcks även den egna läslusten.
Har ni gjort något liknande förut?
– Nej, den här typen av samarbete över årskursgränser med syftet att väcka läslusten blir något helt nytt för vår skola!