2025-02-05 | 2 min läsning

Älvens vågsvall ska spela på orgel vid Packhuskajen

Packhuskajen. Foto: Göteborgs Stad
2025-02-05 | 2 min läsning
Älvens vågsvall ska spela på orgel vid Packhuskajen
Ett konstverk i form av orgelpipor inbyggda i kajkanten ska skapas vid Packhuskajen. Det är konstnärerna Theresa Traore Dahlberg och Afrang Nordlöf Malekian som står bakom verket som både kommer att synas och höras.

– Verket består av meterlånga orgelpipor som byggs in i kajkanten. Ovanför piporna finns återbrukad Bohussten i en skulptural form som påminner om strecken i ett notblad. Där kan folk slå sig ner. Vind- och vågrörelser och svallet av passerande båtar skapar toner som spelas på ”orgeln”.

Konstnärerna Theresa Traore Dahlberg och Afrang Nordlöf Malekian. Foto: Märta Thisner

Vilka teman är centrala i konstverket?

– Vi vill skapa en mötesplats för reflektion och aktivt lyssnande. Älven och vinden skapar en evighetslång improvisation. Lyssnar du aktivt hör du nya melodier.

– Samtidigt har vi inspirerats av Packhuskajens historia som avfärdsplats för alla som emigrerade från Sverige till Amerika i hopp om ett bättre liv. Med på resan fanns ofta enkla blåsinstrument. Skeppen använde signalhorn för att markera avgång och färd. Älvsorgeln blir sammantaget ett sätt att gestalta de som lämnade och de som är kvar.

Knyter an till kolonial historia

Konstverket knyter även an till platsens koloniala arv. På Packhusplatsen, bakom tull- och packhuset, låg tidigare Franska tomten som har koppling till den transatlantiska slavhandeln.

– Piporna i orgeln följer en skala med fem toner som inspireras av jazzskalor, musik kopplat till svarta frihetsrörelser. Femtonsskalor är även typiska för vaggvisor; ett musikaliskt samtal mellan generationer.

Återbrukad Bohussten kommer att användas till en skulptural form som påminner om strecken i ett notblad. Foto: Marianne Ahlm

Invigs när upprustning är klar

Upprustningen av Packhuskajen startade 2019 och berör ett område från kajen utanför Stora tullpackhuset till Göteborgsoperan.

Den 150 år gamla kajen ska få en mer stabil konstruktion och kommer även att förses med älvkantsskydd för att klimatsäkra staden för framtida höga vattenstånd och översvämningar. Hela upprustningsprojektet beräknas vara klart 2029. Då ska även Älvsorgeln vara på plats.

Konstgestaltningen finansieras av enprocentregeln, som innebär att bolag och förvaltningar inom Göteborgs Stad ska avsätta en procent av investeringen till konst när de nyinvesterar i byggprojekt.

Göteborg Konst processleder projektet på uppdrag av stadsmiljöförvaltningen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!