2025-01-08 | 3 min läsning

Ändring av Göteborgs översiktsplan går ut på samråd

Göteborgs översiktsplan har uppdaterats med förslag på ändringar och är nu ute på samråd.
2025-01-08 | 3 min läsning
Ändring av Göteborgs översiktsplan går ut på samråd
Göteborgs översiktsplan visar hur kommunens mark och vatten ska användas. För att bättre spegla stadens visioner och göra framtida planering tydligare pågår ett arbete med ändringar av planen. Förslagen går nu ut på samråd och göteborgarna kan tycka till.

Göteborgs Stads översiktsplan pekar ut strategier för hur kommunens mark och vatten ska användas på lång sikt. Den är också vägledande för beslut som tas här och nu. Huvudstrategierna i Göteborgs översiktsplan är att Göteborg ska utvecklas till en nära, sammanhållen och robust stad.

Fördjupning för Södra Älvstranden

Den nuvarande översiktsplanen är från maj 2022 och gäller fortfarande. I det nya förslaget har vissa delar ändrats för att bättre spegla den politiska viljeriktningen i kommunen och för att ge ett bättre stöd för de handläggare som ska jobba med den.

 Samrådsmöten

  • 6 februari och 17 februari, klockan 16–19, Stadsbiblioteket, Götaplatsen 3
  • 19 februari och 26 februari, klockan 17:30–19, Majornas bibliotek, Chapmans torg 5

– Vi har fördjupat en del om Södra Älvstranden och har gjort tillägg kring hur man ska planera och arbeta med jordbruksmark och energiproduktion, som till exempel vindkraft. Vi har uppdaterat inriktningar och strategier för klimatanpassning i staden och har även passat på att göra lite mindre ändringar för att hålla planen aktuell, säger Anna Olsson, projektledare för översiktsplanen på stadsbyggnadsförvaltningen.

Anna Olsson är projektledare för översiktsplanen på stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Thomas Johansson

Fördjupningen kring Södra Älvstranden handlar om att området ska omvandlas från industrimark till blandad stadsbebyggelse. I uppdraget ingår att titta på Oscarsledens framtid, kulturmiljön och var verksamheterna i Fiskhamnen kan placeras i framtiden. Viktiga frågor är kopplingar över älven och hur älven och älvkanten kan användas för till exempel vistelse, båtar och husbåtar.

Allmänheten kan komma med synpunkter

 Nu är förslagen på ändringar av översiktsplanen ute på samråd. Det innebär att det finns en möjlighet för allmänheten och olika remissinstanser att tycka till.

– Man kan ge synpunkter och bidra till att vi får en bredare kunskap om förslagen som vi har tagit fram. Utifrån de kommentarer vi får in kan vi uppdatera och bearbeta förslaget ytterligare, säger Anna Olsson.

Samrådet pågår fram till 25 mars. Förslagen finns att titta på digitalt och ställs även ut på stadsbiblioteket och Majornas bibliotek. Det kommer även att hållas offentliga möten. Alla är välkomna att delta för att få mer information och ställa frågor.

Efter samrådet uppdateras översiktsplanen och går sedan ut på granskning. Tidigast 2026 kan kommunfullmäktige anta den nya översiktsplanen.

Översiktsplan för Göteborg

  • En översiktsplan är en kommuns långsiktiga planering för mark- och vattenanvändning och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
  • Utgångspunkten i översiktsplanen för Göteborg är att planera för en nära, sammanhållen och robust stad.
  • Målet med översiktsplanen är en hållbar stadsutveckling, nu och på lång sikt.
  • Planen är inte juridiskt bindande, men vägledande för beslut som fattas i kommunen och hos andra myndigheter.

Länkar:



Prenumerera så du inte missar något nytt!