Angeredsgymnasiets idrottslärare prisas
Varje år utses Sveriges bästa lärare på Lärargalan. En av årets tio pristagare var Saman Tahmas, som jobbar som idrottslärare på Angeredsgymnasiet.
– Det här är så stort för mig och det är fortfarande svårt att ta in. Priset betyder extra mycket eftersom nomineringen kommer från eleverna själva. Att få veta att jag betyder så mycket för dem är något som kommer följa med mig långt in i livet, säger Saman Tahmas.
Lyssnar och ser eleverna
Priset han fick var Lärargalans pris för ungas psykiska hälsa. I motiveringen framgår det bland annat att han hanterar konflikter och utmaningar på ett respektfullt sätt och är en trygg och förstående person som alltid finns för eleverna när de behöver stöd.
– Det är viktigt att vara närvarande. Jag är ofta ute i korridorerna och försöker se och möta eleverna där de är. Jag jobbar mycket med relationer, lyssnar och finns alltid som ett bollplank för eleverna, säger Saman Tahmas.
Mer än bara undervisning
Han menar att jobbet som lärare innebär så mycket mer än att bara undervisa.
– Som lärare måste vi även vägleda eleverna och forma dem inför framtiden. I dag har de så mycket förväntningar och press på sig från många håll. Det är svårt för unga att ta in och processa allt det på ett moget sätt. Därför tror jag att vi ser mycket psykisk ohälsa i dag, säger Sama Tahmas.
Agneta Wessman Alsin är rektor på Angeredsgymnasiet och enligt henne har Saman Tahmas lyckats skapa tillit och förtroende hos eleverna genom sin ständiga närvaro.

Agneta Wessman Alsin är rektor på Angeredsgymnasiet. Foto: Angeredsgymnasiet
– Saman är en förebild med sitt metodiska och lugna sätt att arbeta. Vid sina dagliga samtal med elever motiverar han dem till att skapa sig ett bättre liv.
Hur jobbar ni på Angeredsgymnasiet för att fånga upp elever med psykisk ohälsa?
– Vi har bland annat ett trygghetsteam som består av fem personer som arbetar med att skapa lugn i skolans korridorer och på andra ytor där eleverna befinner sig. Vi har också fyra elevhälsoteam, ett för varje rektorsområde, som träffas varje vecka där specialpedagog, kurator, utbildningsledare, studie och yrkesvägledare och trygghetsvärdar deltar. Varje vecka har vi även något vi kallar Lägeskollen där elevhälsoteamet träffar mentorer och undervisande lärare i klasser och ”kollar läget” utifrån ett rullande schema, säger Agneta Wessman Alsin.
Länk: Angeredsgymnasiet