2017-04-10 | 2 min läsning

Anhörighetsperspektiv på demensdag på Kulturhuset Kåken

Anhörigstöd och vad det innebär att ta hand om personer med minnesnedsättningar är temat när Härlanda-Örgryte i morgon, tisdag 11 april, bjuder in till årets demensdag. Arrangemanget vänder sig till alla privatpersoner som hjälper eller vårdar en demenssjuk över 65 år, samt till seniorer.

– Dagen är öppen för seniorer och för alla som långsiktigt stödjer, hjälper eller vårdar någon över 65 år som har någon form av minnesnedsättning eller demenssjukdom. Då räknas du som anhörig oavsett om du är familj eller en vän eller en granne, säger Ewa Lundin, anhörigkonsulent Örgryte/Härlanda.

Minimässa med utställningar
Under eftermiddagen hålls två föreläsningar med författaren och arbetsterapeuten Gun Aremyr, som bland annat skrivit fem läroböcker inom demensområdet. ”Att vara anhörig till en person med demenssjukdom” fokuserar på hur olika relationer påverkas av demenssjukdomen och vilka strategier anhöriga kan använda för att leva väl. ”En person som har men inte är, en demenssjukdom” handlar om vad det innebär att få en demenssjukdom och vad man som anhörig kan göra för att underlätta för den drabbade.

Parallellt med föreläsningarna anordnas en minimässa med utställningar och information från biståndshandläggare, Örgyte Härlandas demensteam, Anhörigföreningen och Hälsoteket.

– Många anhöriga har ett behov av att träffas och utbyta erfarenheter. Tanken med att i år fokusera på anhörighetsperspektivet är att erbjuda redskap för att klara av den egna situationen som anhörig och ge perspektiv på hur du ska möta den demenssjuke, säger Emma Nilsson, äldrekonsulent på Hälsofrämjande-och förebyggandeenheten Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning.

Alla vet inte om att de har rätt till stöd
Anhörigsstöd finns över hela Göteborg och arbetar mycket med förebyggande arbete och för att stödja anhöriga, som ofta själva har en utsatt och jobbig situation.

– Om man är anhörig har man rätt till individuellt stöd, samtalsstöd och gruppaktiviteter. Tyvärr är det många som inte känner till att de har rätt att få hjälp och stöd, men det är till och med lag sedan år 2009. Så vi uppmuntrar alla som behöver det att vända sig till anhörigkonsulenten i sin stadsdel, säger Ewa Lundin.



Prenumerera så du inte missar något nytt!