Anna-Lena Brundin berättar om sina ätstörningar på Anhörigdagen den 6 oktober.

2019-09-24 | 2 min läsning

Anna-Lena Brundin berättar om självsvält och bulimi

”Se det, ta upp det och prata om det”. Det är ett råd från underhållaren och författaren Anna-Lena Brundin till anhöriga som har någon med ätstörning i sin närhet. På nationella anhörigdagen berättar hon om sin bok och sina egna erfarenheter anorexi och bulimi. 

Den 6 oktober manifesteras anhörigas insats för att ta hand om en närstående. Det är ingen liten grupp det handlar om. Anhörigas riksförbund uppger att närmare 1,3 miljoner anhöriga i Sverige stödjer, hjälper eller vårdar någon som behöver omsorgen.

För att lyfta den här insatsen anordnar anhörigkonsulenterna i Göteborgs Stad temadagar med spännande och lärorika ämnen på nationella anhörigdagen. I år är temat ätstörningar, och tre föreläsare delar med sig av kunskap och erfarenheter.

”Självsvält övergick i bulimi”
Ellen Abrahamsson, regionansvarig för Riksföreningen mot ätstörningar Frisk & Fri, tar upp fakta, varningssignaler, bemötande och hur man samtalar kring mat, kropp och självkänsla. Carina, som är mamma till 16-åriga Kajsa som har anorexi, berättar om hur det är att var anhörig och hur livet påverkas.

Anna-Lena Brundin, ståuppare, underhållare och författare berättar om sin bok ”Nej tack, jag åt nyss” och sina egna erfarenheter av ätstörningar. Det började i 13-årsåldern men det var först några år senare, i gymnasiet, som problemen tilltog och blev allvarliga.

– Först var det självsvält, som övergick i bulimi. Till slut körde mamma mig till psyket, och där tog de mig på allvar, trots att jag såg frisk ut och trots att jag hela tiden skämtade om det. säger Anna-Lena Brundin.

Ett sätt att få kontroll
För Anna-Lena var ätstörningarna ett sätt att få kontroll på ett liv i kaos. Det enda hon kunde kontrollera var maten.

2013 kom Anna-Lena Brundins roman ”Nej tack, jag åt nyss”. Den handlar om en ung tjej med ätstörningar, men också om så mycket mer; om hur det är att vara ung och vilsen, om vänskap och om kärlek. Det är en roman med dråpliga inslag, trots ett allvarlig ämne.

– Jag skrev boken för att tjejer som är med om det som jag varit med om ska kunna känna igen sig och då måste man också få skratta åt det. Och det får man också göra när jag pratar på anhörigdagen.

Vad har hon då för tips för anhöriga till nån med ätstörning?

”Mycket vanligare än man tror”
– Jag uppskattade när mamma körde mig till psyket. Att hon ingrep. Mitt råd är att man måste se det, ta upp det och våga prata om det. Ätstörningar är så vanligt, mycket vanligare än man tror. Och det handlar inte om maten, det är något annat man egentligen försöker få kontroll över, säger Anna-Lena Brundin.

Ta chansen att höra dessa tre föreläsningar på temadagen som är öppen för alla. Det behövs ingen föranmälan och det är kostnadsfritt att delta. Anhörigföreningen Göteborg och Göteborgs Stads anhörigstöd finns på plats för den som vill veta mer om deras respektive verksamheter.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | FAKTA |  Nationella anhörigdagen

  • Arrangeras av Göteborgs Stads anhörigkonsulter.
  • Föreläsningar om ätstörningar söndag 6 oktober klockan 12–14
  • Stadsbibliotekets hörsal, Götaplatsten 3
  • Fritt inträde, men antalet platser är begränsat