2024-12-12 | 4 min läsning

Antalet hemlösa i Göteborg har minskat

Det totala antalet hemlösa i Göteborg har minskat sedan 2022, men antalet barn i hemlöshet är fler. Foto: Lo Birgersson
2024-12-12 | 4 min läsning
Antalet hemlösa i Göteborg har minskat
Exploateringsförvaltningens årliga hemlöshetskartläggning visar att antalet hemlösa i Göteborg har minskat sedan 2022. Däremot är det fler barn och barnfamiljer som betraktas som hemlösa. 

Sedan 2015 kartlägger Göteborgs Stad hemlösheten i staden baserat på Socialstyrelsens definition av hemlöshet. Den beskriver fyra situationer som personer kan befinna sig i under en kortare eller längre tid. Definitionen är bred och innefattar allt från personer som bor utomhus eller i offentliga utrymmen till hushåll som bor i vanliga lägenheter – att man exempelvis bor inneboende eller har ett kortare andra handskontrakt.

– Det övergripande målet är att hemlösheten i Göteborg ska minska. Syftet med kartläggningen är att definiera mönster och behov så att vi kan utforma effektiva åtgärder för att stödja människor som saknar ett tryggt boende, säger Emma Bittone, planeringsledare på exploateringsförvaltningen som ansvarar för kartläggningen.

Emma Bittone är planeringsledare på exploateringsförvaltningen. Foto: Benjamin Bittone

Samarbete mellan förvaltningar

Arbetet görs tillsammans med flera förvaltningar och det är de fyra socialförvaltningarna, förvaltningen för funktionsstöd och äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen som identifierar de personer och hushåll som ska ingå i kartläggningen.

Kartläggningen görs årligen förutom var sjätte år då Socialstyrelsen genomför en nationell kartläggning över hemlösheten i Sverige. Den senaste nationella kartläggningen gjordes 2023. Årets resultat i Göteborgs kartläggning jämförs därför med resultaten från 2022.

Fler hemlösa barn

Årets kartläggning visar det lägsta antalet hushåll i akut hemlöshet sedan 2015. I år är det 2 169 hushåll som befinner sig i hemlöshet. Det är en minskning med 190 hushåll sedan 2022. Däremot är det 346 barnfamiljer och totalt 800 barn som befinner sig i hemlöshet. Det är en ökning med 50 barnfamiljer och 103 barn sedan 2022.

En förklaring till ökningen av antalet hemlösa barn är de flyktingfamiljer som har kommunanvisats till Göteborg. De har fått genomgångslägenheter där de bor under fem år medan de söker egen bostad. Under den tiden räknas de inte med i hemlöshetsstatistiken. Om familjerna efter fem år inte har lyckats att lösa ett boende har de via ett projekt fått möjlighet att hyra en lägenhet i andra hand i 18 månader och då räknas de med i statistiken över hemlösa.

– Ökningen av barn beror främst på att det är barnfamiljer som har passerat de fem åren som de har bott i en genomgångslägenhet. Men det finns inga barn i Göteborg som saknar tak över huvudet. Inga barn bor utomhus eller i offentliga miljöer, utan alla barnfamiljer har erbjudits andrahandslägenheter eller liknande lösningar, säger Emma Bittone.

Ny plan ska motverka ökning

 Trots att hemlösheten nu minskat i Göteborg gör osäkerheten i omvärlden att den kan tänkas öka igen.

– Vår bedömning är att den kan komma att öka de närmaste åren, särskilt när det gäller barnfamiljer. Faktorer som påverkar är flyktingmottagande, bostadsbrist, minskat bostadsbyggande och befolkningsutvecklingen, säger Emma Bittone.

För att aktivt kunna arbeta med hemlösheten har Göteborgs Stad en hemlöshetsplan som har som övergripande mål att hemlösheten ska minska. Den började gälla 2020 och gäller året ut. Exploateringsförvaltningen har tagit fram en uppdaterad plan som ska gälla från 2025 till 2027. Den är överlämnad till kommunfullmäktige och politikerna fattar beslut om den i början av 2025.

– Planen innehåller fem mål, fyra fokusområden och 15 insatser. Insatserna handlar bland annat om att förstärka det uppsökande arbetet, förebygga vräkning och minska långvariga placeringar på akuta boenden samt öka antalet personer inom Bostad först, säger Emma Bittone.

Genom Bostad först får hemlösa personer med beroendeproblematik och psykisk ohälsa en möjlighet att hyra en lägenhet i ett vanligt hyreshus och får hjälp och stöd för att kunna bo kvar och ta itu med sin situation. Om personen sköter boendet får de möjlighet att ta över hyreskontraktet.

Ytterligare förslag för barnfamiljer

Exploateringsförvaltningen har även lämnat ett förslag till exploateringsnämnden om att fatta beslut om kommunala andrahandskontrakt till barnfamiljer för att motverka akut hemlöshet.

– Förslaget innebär att man ger de här familjerna möjlighet att hyra en lägenhet i andra hand under en begränsad period så att de under tiden kan söka andra bostäder. Då behöver de inte ha flera olika tillfälliga lösningar på vägen och det ger barnen en tryggare uppväxt, säger Emma Bittone.



Prenumerera så du inte missar något nytt!