2024-03-04 | 3 min läsning

Anton ska tävla i plåtslageri

Anton och Malin går i trean på Bräckegymnasiets plåtslageriprogram. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson
2024-03-04 | 3 min läsning
Anton ska tävla i plåtslageri
Den 23–24 april går Yrkes-SM av stapeln i Karlstad. Då tävlar unga yrkespersoner i många olika yrken. Anton från Bräckegymnasiet är en av sex tävlande som gick vidare till finalen i plåtslageri.

Hej Anton, är du nervös?
– Jag är jätteglad att jag kom med i finalen. Mest ser jag fram emot att få vara där, uppleva stämningen och göra bra ifrån mig. Lite nervös är jag väl men jag är ingen tävlingsmänniska så jag måste inte vinna. Min klasskompis Malin är mer nervös än vad jag är.

Tävlingsuppgiften under uttagningen var att göra en marschallhållare av två koner, men vad uppgiften blir under finalen vet man inte.

Vad övar du på nu då?
– Eftersom jag inte vet vad det blir för uppgift så får jag ju öva på lite allt möjligt. Förhoppningsvis får vi ha med oss våra läroböcker för det fick vi ha under uttagningen. Jag vet att tävlingsuppgiften kommer att vara upplagd som ett riktigt fall där man får träffa en kund och utföra det som kunden vill ha. Att lyssna in behovet, mäta, tänka och räkna och sedan utföra jobbet. Man har 10 timmar på sig.

Yrkes-SM

  • Ett årligt återkommande evenemang som arrangeras av Wordskills Sweden.
  • Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titeln inom en rad olika yrken.
  • Firar 20-årsjubileum i år

Läs mer: Yrkes-SM

Vad säger de på din APL-plats om att du ka vara med?
– De är glada för min skull och han som jag jobbat mest med är också lite stolt.

Juha Pukari, du är plåtslagarlärare på Bräckegymnasiet.

Juha Pukari. Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

Hur många plåtslagarelever har ni på skolan?
– Den senaste årskullen med plåtslagare på Bräckegymnasiet består av åtta elever, men vi har möjligheten att ta in runt tolv varje år. I trean är det bara två elever – Anton och Malin.

Hur ser arbetsmarknaden ut för plåtslagare?
– Den ser ljus ut och den som utbildar sig till byggnadsplåtslagare kommer vara eftertraktad. I dagsläget pågår det en kampanj där man mer eller mindre garanterar jobb inom plåtslageri (garanteratjobb.se)

Vad är det bästa med att vara plåtslagare?
– Att det är ett fritt, omväxlande och kreativt yrke som har kvar mycket av sina fina hantverkstraditioner. Det finns mycket stolthet bland dem som jobbar inom yrket.

Varför blev du plåtslagare och sedan också lärare?
– Precis som många av dagens ungdomar så viste jag inget om yrket. Den fantastiska möjligheten som vi har på Bräckegymnasiet där eleverna får prova på alla inriktningar innan de väljer fanns inte på min tid. För mig var det en bekant som sa att det var ett roligt jobb med bra betalt, och jag har än idag inte ångrat mitt yrkesval. Efter att varit handledare för elever på APL samt fått inblick i skolans värld, väcktes tanken om att få hjälpa elever att i ett tidigt skede se tjusningen med yrket.

– Det är fantastiskt roligt att få utbilda framtidens plåtslagare, se elevernas framsteg och hur stolta de är efter att fått vara ute på sin första APL-period på ett företag. Att få se en duktig elev som Anton ta sig till SM blir grädden på moset!

Plåtslageri

  • Det finns olika typer av plåtslageri – byggnadsplåtslageri, ventilationsplåtslageri och kulturplåtslageri
  • Eleverna på Bräckegymnasiets bygg- och anläggningsprogram blir byggnadsplåtslagare
  • Övriga inriktningar på skolan är anläggare, byggnadssnickare, glastekniker, golvläggare, murare och målare
  • garanteratjobb.se, en kampanj från Plåt & Ventföretagen för att locka till yrken inom plåtslageri och ventilationPrenumerera så du inte missar något nytt!