2024-06-10 | 3 min läsning

Arbetet med att minska vattenläckor kan få innovationspris

I mobilen ser läcksökarna Conny Karlsson och Lage Rudberg var vattenledningarna ligger och vilken risk som de olika ledningarna har att gå sönder. Foto: Johan Flanke
2024-06-10 | 3 min läsning
Kretslopp och vatten har analyserat de 180 mil långa dricksvattenledningarna i Göteborg med hjälp av artificiell intelligens. Analysarbetet tävlar nu om priset Årets nyskapare i Göteborgs Stad.

– Nu vet vi var riskerna för en läcka är som störst och var en läcka får störst konsekvenser, säger Conny Karlsson, läcksökare på Kretslopp och vatten.

På mätningarna av vattenförbrukningen syns det om det går åt mer vatten än vanligt på en viss del av dricksvattennätet. Ibland syns en vattenläcka med blotta ögonen när vatten strömmar ur en ledning. Då är det Conny Karlsson och hans kollegor som jobbar med att hitta läckan. Till sin hjälp har de flera tekniska instrument för att mäta och lyssna.

Conny Karlsson och Lage Rudberg har flera verktyg för att hitta en vattenläcka. Foto: Johan Flanke

Sedan årsskiftet har de också tillgång till den AI-framtagna Riskmodell 1.0 som bygger på historiska rörbrott, rörledningarnas kvalitet och vem som får vatten från olika delar av nätet. Redan under 2023 då arbetet med att ta fram Riskmodell 1.0 pågick minskade det dagliga läckaget med lika mycket vatten som ryms i 178 000 fyllda badkar.

Ser ledningarna med störst risk i mobilen

På kartan som Conny Karlsson har i sin dator och i sin mobiltelefon har alla dricksvattenledningar, tack vare Riskmodell 1.0, fått röd, gul eller grön färg. De röda ledningarna har störst sannolikhet för en läcka och skulle påverka personer och verksamheter mest om de gick sönder.

– I vintras åkte vi till en läcka som var någonstans i Kortedala. Vi började söka längs en lång rödfärgad sträcka som såg till att två förskolor fick dricksvatten. Där hittade vi läckan. Vi satte en ny avstängningsventil på ledningen, så nu behöver inte båda förskolorna vara utan vatten om vi skulle behöva stänga av vattnet där, säger Conny Karlsson.

Med en markmikrofon går det att höra var det läcker ut vatten ur en ledning. Foto: Johan Flanke

En annan ledning i Kortedala som haft tre rörbrott är nu helt utbytt. På kartan har den sträckan gått från röd till grön.

Letar först på rödmarkerade ledningar

I dag har Conny Karlsson fått indikationer om en läcka i ett villaområde i Agnesberg. Han kollar på kartan och ser att det finns en rödmarkerad ledning och en tidigare läcka i det aktuella området. Det gör att han vet var han ska börja leta efter läckan.

Framme i Agnesberg finns redan kollegan Lage Rudberg som har kollat upp den rödmarkerade ledningen. Den är som den ska vara och de kollar upp de tidigare läckan, som fanns på en vattenledning som leder in till ett hus, Det är en ledning som husägaren är ansvarig för.

Conny Karlsson och Lage Rudberg tar fram sina mätinstrument och markmikrofoner. De konstaterar att det är samma läcka som har gett utslag igen på den ständigt pågående mätningen av flödet i dricksvattenledningarna.

– Husägaren kommer att få ett nytt brev från oss med en uppmaning om att laga läckan, säger Conny Karlsson.

Färgmarkeringarna hjälper till i arbetet

Han tycker att arbetet med Riskmodell 1.0, som nu tävlar om att bli årets innovation inom Göteborgs Stad, hjälper honom i arbetet. Modellen gör också det förebyggande arbetet med att förhindra vattenläckor mer effektivt.

– Vi kan lukta oss till många läckor, säger Conny Karlsson och ler.

Men så lägger han till:

– Men numera tar vi oss alltid till de rödmarkerade sträckorna först.



Prenumerera så du inte missar något nytt!