Alexander Pettersson arbetar sedan två år tillbaka på Lindholmen Science Park och bidrar till en glädjefylld arbetsmiljö för både kollegor och besökare med sin nyfikna och sociala personlighet. Foto: Lindholmen science park

2024-03-22 | 5 min läsning
Arbetskamraterna gör skillnad på Lindholmen
Lindholmen science park AB har sedan 2022 varit engagerade i den ideella föreningen Arbetskamraterna, som förmedlar kontakt mellan personer med intellektuella funktionsnedsättningar och företag.

Sussie Balsom är drivande bakom Arbetskamraterna, en idé som växte fram 2017. Själva beskriver de sig som en länk mellan företagen och människor med funktionsnedsättningar.

– Vi är övertygade om att våra Arbetskamrater kommer att bidra med en ny dimension till arbetsplatsen, samtidigt som företag och privatpersoner ges en möjlighet att göra en god insats för arbetsplatsen, samhället och våra arbetskamrater, säger Sussie.

Arbetskamraterna

Kanske har du eller ditt företag också möjlighet att anställa någon med en speciell kompetens? Om ditt företag funderar på att erbjuda jobb eller en praktikplats till någon med intellektuell funktionsnedsättning kan man bli medlem på arbetskamraterna.se. Då får man en inloggning till mötesplattformen och kan lägga upp en profil på företaget och vad man söker. Där kan man också se ”Arbetskamrater” som söker jobb eller praktikplats i hela landet.

Plattformen kommer att lanseras den 17 april, men det går bra att redan nu lägga upp sin profil både som företag och Arbetskamrat.

Gemensamt för de som arbetar hos Arbetskamraterna är att de har en intellektuell funktionsnedsättning och drömmer om att ha en arbetsplats att gå till. Sussie menar att många Arbetskamrater har stor potential och med sin personliga stil kan de bidra med mycket på arbetsmarknaden.

Samarbetet med Arbetskamraterna har givit alla inblandade en mer meningsfull vardag. Foto: Lindholmen science park

Hon är övertygad om att många företag vill anställa personer med funktionsnedsättningar men inte vågar. Det finns dock många goda exempel på lyckade samarbeten som Arbetskamraterna har skapat.

– Lindholmen science park var först ut med att ta emot en praktikant och sedan anställa en Arbetskamrat via oss. Samarbetet fungerar jättebra tack vare den engagerade personalen, menar Sussie.

“Jag är glad över att jobba här”

Praktikanten som blev anställd heter Alexander Pettersson. Sedan två år tillbaka arbetar han på Lindholmen science park, som mood manager, och bidrar till en glädjefylld arbetsmiljö för både kollegor och besökare med sin nyfikna och sociala personlighet.

Rocka sockorna

  • ​​FN har utlyst 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom
  • Syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenhet om syndromet
  • I Sverige och i flera andra länder uppmärksammar man Världsdagen för Downs syndrom med att Rocka sockorna
  • Genom att ta på dig olika strumpor 21 mars deltar du i firandet av dagen och visar att du står upp för alla människors lika värde och rättigheter

Alexander är på kontoret på onsdagar och vid särskilda events där han behövs, som till exempel studiebesök och konferenser.

– Jag står i kassan och i receptionen. Jag har träffat Kungen och varit med i tidningen. Jag är så glad över att jobba här på Lindholmen science park, säger Alexander.

Under Lindholmen open day 2023 tog Alexander ansvar för trivseln bland besökarna. Foto: Ann Rinaldo

Bidrar till en bättre arbetsplats

Det positiva samarbetet är något som även Tord Hermansson, tidigare vd på Lindholmen science park, lyfter.

– Vi vill med vårt engagemang hos Arbetskamraterna utveckla oss själva och samtidigt få en arbetsplats med olika kompetenser. Vi har haft Alexander hos oss i två år nu och hans perspektiv behövs också. Om vi har flera olika förmågor på arbetet blir vi mer kreativa, har roligare och blir överlag ett bättre företag, säger Tord.

Han fortsätter:

– Vi pratar ofta om hur digitalisering eller AI tar bort jobb, men vi talar alltför sällan om vad som krävs istället. Här tror jag att personer med Alexander förmågor kan fylla en roll av medmänsklighet. Det är viktigt komma ihåg att alla är bra på något.

Nervöst vid uppstarten

Innan Alexander började på Lindholmen science park var han och mamma Pernilla på anställningsintervju hos Tord och Sussie, där de tillsammans pratade om olika arbetsuppgifter och vilka möjligheter som fanns.

– Det var lite nervöst vid uppstarten. Jag vet ju vad Alexander kan och vilka uppgifter man kan ge honom, han klarar mycket mer än vad folk oftast tror, och jag hoppades att ni skulle se vilka fina egenskaper som Alexander har, säger Pernilla.

Lindholmen Science Parks kollegor rockar sockorna tillsammans. Foto: Lindholmen science park

En kontinuerlig kontakt har bibehållits genom åren för att säkerställa att samarbetet blivit utvecklande och värdefullt åt alla håll. För Pernilla betyder det mycket att hennes son har en arbetsplats, som vem som helst.

– Det är en otrolig skillnad på daglig verksamhet kontra arbetsplatsen på Lindholmen science park, vilket Alex påtalar varje vecka. Onsdagar på Lindholmen får Alexander att växa och det är alltid en bra dag. Det gör också Lindholmen till en helt fantastisk arbetsplats för min Mood Manager, säger hon.

Lycklig varje onsdag

Pernilla framhåller Alexanders personliga utveckling genom de utmaningar och uppgifter han har fått prova på.

– Sedan Alexander började arbeta på Lindholmen science park har han blivit en helt ny person. Han känner sig värdefull och han tycker att det han gör är viktigt. Att veta att Alexander är stolt över sig själv och att han är så lycklig varje onsdag han ska till jobbet gör mig ännu lyckligare. 



Prenumerera så du inte missar något nytt!