Det är viktigt att vi samverkar för att bli starka tillsammans. Prata med grannarna och se hur ni kan hjälpa varandra vid en eventuell kris. Foto: MSB

2024-09-16 | 3 min läsning
Årets beredskapsvecka vill få alla att sätta i gång
Beredskapsveckan är en temavecka med målet att stärka motståndskraften hos invånarna. Årets tema Sätt i gång är en påminnelse om att gå från ord till handling, innan en kris eller krig hotar.

Under samma vecka varje år, vecka 39, arrangeras Beredskapsveckan över hela Sverige. Veckan leds av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som tillsammans med kommuner, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle gör en gemensam kommunikationsinsats.

“Tillsammans kan vi skapa en beredskapskultur”

Årets tema är Sätt i gång och handlar om att vi alla behöver engagera oss och göra det vi kan för att vara förberedda inför samhällskriser eller krig.

Egenberedskap handlar om att du ska vara förberedd inför olika typer av kriser. Till exempel genom att fylla upp skafferiet. Foto: MSB

– Tillsammans kan vi skapa en beredskapskultur där det är lika självklart att vara förberedd för kris som det är att sopsortera. För oss som kommun handlar det också om att samhällets resurser i första hand behöver gå till de invånare som inte klarar sig själva. Därför behöver alla som kan redan nu sätta i gång och förbereda det de har möjlighet att göra, säger Diana Körner Hansson, planeringsledare för säkerhet och beredskap på stadsledningskontoret.

Diana Körner Hansson är planeringsledare för säkerhet och beredskap på stadsledningskontoret. Foto: Privat

Viktigt att prata med grannarna

Det handlar helt enkelt om att vara förberedd i sin vardag för olika kriser, som att förvara vatten eller ha extra mat i skafferiet. Men det är också viktigt att man i sina förberedelser utgår från sig själv och tänker på sina egna specifika förutsättningar och behov.

– Man ska ha en bredd i sina förberedelser. Har du till exempel barn eller djur kräver det en viss typ av beredskap. Det är också oerhört viktigt att vi samverkar, att vi exempelvis pratar med grannarna om hur vi kan hjälpa varandra och engagerar oss frivilligt om vi kan. En krislåda är viktigt men tillsammans blir vi starkare, säger Diana Körner Hansson.

Medborgarkontoren informerar om beredskap

Beredskapsveckan kommer märkas på flera håll i Göteborg, bland annat på medborgarkontoren som kommer att ha information om beredskap. I Nordstan arrangerar Göteborgs Stad en beredskapsdag onsdagen 25 september tillsammans med frivilliga försvarsorganisationer. Där kan man bland annat lära sig hur man förvarar vatten på bästa sätt och hur hjärt- och lungräddning går till. Man kommer också få testa att släcka en digital eld.

Beredskapsdag i Nordstan

  • Onsdag 25 september klockan 11–18 arrangerar Göteborgs Stad en beredskapsdag i Nordstan mittemot ingången till Hemköp
  • Här kan du lära dig mer om hemberedskap och hur du kan engagera dig som frivillig samt prova på hjärt- och lungräddning och att släcka en digital eld
  • Medverkande är bland annat stadsledningskontoret, kretslopp och vatten, Göteborg Energi, Räddningstjänsten Storgöteborg, Göteborgs lottakår och Försvarsutbildarna i Göteborg

Läs mer: Göteborgs Stads kalendarium: Beredskapsdag i Nordstan

Är vi tillräckligt engagerade i beredskapsfrågan?

– Jag tror att vi alla är medvetna om att vi har ett säkerhetspolitiskt försämrat läge, men vi kanske inte alltid är praktiskt förberedda. Men det är viktigt att vi inte blir överväldigade och tror att allt måste göras på samma gång. Börja med något litet, det är bättre än att inte göra något alls. Tänk på att just du är en del av Sveriges beredskap, säger Diana Körner Hansson.

Temat under årets beredskapsvecka är Sätt i gång – alla kan göra något och alla är en del av Sveriges beredskap. Illustration: Göteborgs Stad

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!