Årets svenska klimatstad presenteras på Lindholmen
Tiden går som bekant fort när man är lycklig, och det har redan blivit dags för Världsnaturfonden, WWF, att utnämna en ny Årets Klimatstad, i tävlingen Earth Hour City Challenge. För ett år sedan var det Göteborg som fick ta emot det prestigefulla priset.
Gröna obligationer tilltalade juryn
– Det har varit ett oerhört givande år, sedan vi vann titeln 2015. Vi fick ju åka till Seoul i Sydkorea och delta i den internationella finalen, och även om vi inte vann där så fick vi berätta om vårt sätt att arbeta och det väckte ett väldigt stort intresse hos representanter från städer runt om i världen, säger Svante Sjöstedt på miljöförvaltningen i Göteborg.
Framförallt var det försäljningen av gröna obligationer, som finansierar klimatsmarta investeringar i Göteborg, och de konkreta målen och strategierna för att minska konsumtionens miljöpåverkan, som föll tävlingsjuryn i smaken förra året.
– Göteborgs Stad var först med båda åtgärderna och det som väckt mest uppmärksamhet är nog vårt sätt att identifiera våra verksamheters och medborgares ekologiska fotavtryck genom konsumtionen. Varor och tjänster som vi köper eller använder i Göteborg kanske inte ger utsläpp här, utan där det är tillverkat, men det måste ändå räknas på ”vårt konto”, säger Svante Sjöstedt.
”De tror det är svårt”
Genom ett i sammanhanget unikt samarbete mellan Göteborgs Stad, Chalmers och Västra Götalandsregionen har man lyckats ta fram ovanligt konkreta modeller för att beräkna den globala påverkan som lokal konsumtion är orsak till, och det är hur den kunskapen omsatts till mål och strategier som har väckt störst nationellt och internationellt uppmärksamhet.
– Alla städer som kontaktar oss är väldigt intresserade av det här, men hittills har de tvekat att införa det själva för att de tror att det är svårt. Det har bara gjort oss mer taggade så under året som gått har vi lagt ner oerhört mycket kraft på att utveckla metoden och ta fram siffror på göteborgarnas konsumtion både idag och bakåt i tiden. Nu har vi gott om konkreta exempel på hur man kan beräkna en stads och dess invånares klimatpåverkan, säger Svante Sjöstedt.
Över huvud taget har förra årets utmärkelse fungerat som en vitamininjektion för miljöförvaltningen, och även om man gärna hade vunnit även i år, så är man inte alltför nedslagna över att det är Eskilstuna, Lund och Umeå som nu är kvar inför avgörandet.
– Vi hade med ett tiotal nya åtgärder i vårt program för årets tävling men det görs väldigt många bra grejer i många andra kommuner, och inom områden där vi har mycket att lära, så det är inte så konstigt egentligen. Många av de framsteg som görs inom klimatområdet är frukten av ihärdigt arbete. Att vi efter flera års hårt kämpande har fått ner de kommunala fastigheternas energiförbrukning rejält är till exempel viktigt för att nå våra övergripande mål, säger Svante Sjöstedt.
Trafiken och transportsektorn stor utmaning
Bland de stora utmaningarna framöver hör trafiken och transportsektorn. Att minska flygets klimatpåverkan är en svår nöt att knäcka, men det är en nyckel för att nå de nödvändiga klimatmålen både lokalt och globalt.
– Till stor del handlar det ju om att anamma tekniska innovationer och att välja bättre bränslen och trafikslag, men det är också en pedagogisk utmaning att få människor motiverade att göra annorlunda val. Vi är inte ute efter att bromsa utvecklingen eller att folk ska känna att de uppoffrar sig eller får minskad livskvalitet, tvärtom, det gäller bara att få människor att inse de värden som står på spel och som de vinner om man gör kloka, medvetna val, säger Svante Sjöstedt.
Årets prisceremoni och halvdagskonferens i Earth Hour City Challenge äger rum 31 maj på Lindholmen Conference Centre. Dagens huvudtalare är David Simon som är direktör för Mistra Urban Futures. WWF:s Carina Borgström-Hansson är expert på ekologiska fotavtryck och kommer att tala om hur svenska kommuner kan bidra till att överbrygga gapet mellan nationernas klimatåtaganden och vad som krävs för att nå de globala klimatmålen.