Första föreläsningen ägde rum i måndags. Arkeolog Christina Rosén berättade om hur bönderna i och omkring Göteborg påverkades när staden växte fram under 1600-talet. Föreläsningen går att se i efterhand fram till och med 19 februari på Facebook: https://fb.watch/q1QB2kBCWQ/
Skansen Lejonet försvarade Sverige
På måndag 19 februari kommer bland annat Carina Bramstång Plura, arkeolog, berätta om Skansen Lejonets föregångare Gullbergs fäste som försvarade Sverige mot Danmark från mitten av 1300-talet till 1600-talet.
Med de arkeologiska resultaten som förlaga byggs nu delar av fästningen upp digitalt. Efter nästan 400 år under jorden är det snart möjligt att virtuellt vandra runt på Gullberg igen, utan att ens lämna soffan!
– Vi på Arkeologerna har sedan 2018 utfört undersökningar i Göteborgs innerstad i samband med att Västlänken byggs. Det har genererat en stor mängd ny kunskap om Göteborgs befästa stad, säger Carina Bramstång Plura.
Berättar om hur barnen hade det
– Några frågor vi arbetar vidare med och som vi vill berätta om handlar exempelvis om hur barnen hade det och hur det syns i fynden. Vi kommer även visa hur vi med rekonstruktioner i 3D och digitala animeringar kan göra det möjligt att återuppbygga fästningen virtuellt, fortsätter hon.
Mer om barnens tillvaro i 1600-, 1700-, och 1800-talets Göteborg kommer arkeolog Johanna Edqvist föreläsa om vid nästa tillfälle, på måndag 12 februari. Mer information om den föreläsningen och kommande hittar du i kalendariet.
Unika lämningar från vikingatiden
Den sista föreläsningen på måndag 26 februari handlar om de fynd man hittade i centrala Göteborg från den yngre järnåldern, ofta kallad vikingatiden.
Bara några hundra meter från stadsbiblioteket har två vikingar grävts upp och mycket tyder på att man hittat ett helt gravfält. Det är unika lämningar. Ulf Ragnesten, arkeolog på Göteborgs Stadsmuseum berättar om unika fynd som kastar nytt ljus över historien.
Programserien arrangeras i samarbete med Arkeologerna och Göteborgs Stadsmuseum.