Artletarjakt för biologisk mångfald i Angered
Tillsammans med experter gav sig deltagarna ut i skogarna, på ängarna och till vattnet i Lärjeåns dalgång för att leta efter växter, djur och svampar. Artletarjakten, eller bioblitzen, startade vid lunchtid på söndagen 18 maj och slutade samma tid dagen efter.
”En bioblitz innebär att allmänheten och experter går ut och letar efter arter i ett bestämt område, ofta under 24 timmar. Syftet är att skapa engagemang för den biologiska mångfalden samtidigt som man också bidrar till forskningen.”
Linda Thelin, zoolog i Slottsskogen

Hittade över 300 olika arter
Under söndagseftermiddagen besökte även hundratals personer bioblitz-torgets olika stationer vid Blå Stället för att lära sig mer om naturen, bygga fågelholkar och gissa bajset. Letandet efter arter fortsatte även sent på kvällen, då experter spanade efter fladdermöss, och på måndagen var skolklasser engagerade.

Slutresultatet blev över 300 arter. Några av de arter som hittades var ormvråk, stjärtmes, bärnstenssnäcka, fjortonprickig nyckelpiga, pantersnigel, hallon, humleblomster, lungmossa, kirskål och gul skogsolvon.
– Det visar på vilken bredd av arter det finns när man väl börjar titta. Lärjeån är ett väldigt artrikt område, så det var tacksamt att vara där, säger Linda Thelin.

Data används av forskare
Alla arter som hittades rapporterades sedan in i en artdatabank, som forskare världen över använder för att få koll på vilka arter som finns var och hur trenderna ser ut.
– Sedan länge vet vi att antal arter och livsmiljöer tyvärr minskar. Ju färre arter vi har desto skörare blir ekosystemet, som vi alla är beroende av. Vet man inte vilka arter och hur många som finns är det svårt att veta när det blir en förändring. Därför är det är viktigt att samla in den här sortens data, säger Linda Thelin.
Bioblitz
En bioblitz är en artletarjakt i ett avgränsat område under en bestämd tid, ofta 24 timmar. Den vänder sig till allmänheten med syftet att väcka intresse för den biologiska mångfalden och främja glädjen i att upptäcka nya arter.
Bioblitzen i Lärjeåns dalgång hölls med anledning av Biologiska mångfaldens dag, som alltid infaller den 22 maj. Den arrangerades av projektet Expbio i samarbete med Göteborgs botaniska trädgård, Göteborgs naturhistoriska museum, Göteborgs Stad genom Slottsskogen och Blå stället, Gothenburg Global Biodiversity Center (GGBC) och en lång rad andra deltagande aktörer.