Återbruk av material kan spara pengar åt staden
Till återbruksplatsen kommer material som används i utemiljön i Göteborgs förskolor och grundskolor att samlas, så att det kan återbrukas i nya projekt. Det kan till exempel röra sig om lekplatsutrustning, sand till sandlådor, kantsten, marksten, markrännor och betong.
Ska inte bli liggande och samla damm
Tidigare har man kunnat återbruka det som behövs direkt i andra projekt, men det har inte funnits utrymme att lagerhålla materialet.
Projektledaren och initiativtagaren till återbruksplatsen, Pelle Bodin, poängterar att Stora Holm inte är tänkt att bli ett lager:
– Nej, det ska inte bli liggande här och samla damm, utan ska ut igen så fort det bara går. Namnet cirkulationsplats var ju redan upptaget, så det fick bli återbruksplats, säger han.
”Fullt betald på två år”
Bygget av återbruksplatsen på Stora Holm har kostat Göteborgs Stad ungefär sex miljoner kronor. Pelle Bodin räknar med att återbruksplatsen kommer att omsätta tre miljoner kronor per år.
– På två år är anläggningen fullt betald och vi tjänar in pengar på sånt som vi annars skulle behöva köpa nytt. Till exempel sand från sandlådor har vi tidigare kört till tippen och så har vi köpt ny. Och har vi fått sten över så kan vi lagerföra den själva istället för att lämna till entreprenören och behöva betala en gång till för hanteringen, säger Pelle Bodin.
Så återbrukar Göteborgs Stad
- Byggmaterial och inredning – överblivet material som inte kan användas inom Göteborgs Stad, ges till Återbruket i Alelyckan eller görs tillgänglig på den externa marknaden. På Återbruket kan privatpersoner handla till exempel fönster, garderober, takpannor, teknikprylar och wc-stolar.
- Byggmaterial – stadsmiljöförvaltningen har ett internt lager för sten. Det ska utökas till ett stenlager som hela Göteborgs Stad kan använda.
- Byggprojekt – stadsfastighetsförvaltningen återbrukar byggmaterial och inredning när man renoverar eller bygger nya förskolor, skolor eller boenden. Minst en produkt per disciplin, till exempel bygg, el eller VVS, ska vara återbrukad.