Ljuset silar vackert genom tyget på den runda lampan som hänger i taket ovanför arbetsborden med symaskiner. Här växer Drawstring lamp fram. Det är namnet på lampan som nu ska lanseras för uppköpare från hela landet.
Överbliven solskyddsväv
Bakom designen står Jenny Stefansdotter och Kerstin Sylwan från Design Stories, som inriktar sig på hållbar design. De vill skapa värde där andra ser skräp, att man kan se ”skräpet” som material. Och de ser inte bara till materialet utan vill också att produktionen ska ha en socialt hållbar dimension.
– Vi började med ett projekt ihop med Emmaus Björkå. De får ju mycket kläder och annan textil som inte kan användas, så vi prövade att göra sittpuffar av tyg som de fått över, berättar Kerstin Sylwan.
Jenny Stefansdotter hade kontakt med textilföretaget Svenssons Markspelle. De funderade mycket på vad de kunde göra av det tyg som företaget fick över. Bland annat tillverkar företaget solskyddsväv som både dämpar starkt solsken och släpper igenom delar av ljuset på ett vackert sätt.
– Solskyddsväv är ett tacksamt material att arbeta med. Det silar ljuset, så att det blir ett fint sken från lampan, säger Jenny Stefansdotter. Dessutom är det lite stelt vilket gör att lampan håller formen utan någon stomme inuti.
Lyckad träff blev gemensamt projekt
Vid ett besök på Returhuset i Alelyckan träffade de Heléne Stjernlöf som är samordnare på Returhuset, anställd av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg. Returhuset tar till vara bland annat möbler och cyklar så att de kan användas igen. Här finns också ekokafé och en butik med utställning där sakerna som fixas till säljs.
Returhuset erbjuder arbetsträning för arbetssökande personer i Östra Göteborg. Samtidigt vill Returhuset främja utvecklingen av kretsloppssamhället genom att arbeta för miljön med bland annat återvinning och återanvändning.
Heléne Stjernlöf såg flera möjligheter när hon hörde idéerna bakom lampan. Tillsammans skapade hon, Jenny och Kerstin det gemensamma projektet Merry-Go-Round.
”Vi ser det som ett försöksprojekt”
– Vi vill gärna få igång en linjeproduktion där flera kan arbeta med att tillverka något, till exempel lampan, i olika steg. Då blir det olika arbetsuppgifter som är bra för att bedöma arbetsförmåga hos de arbetssökande personer som finns hos oss. Samtidigt vill vi att det som produceras uppfyller vissa kriterier, som att det handlar om återvinning och miljöhänsyn, säger Heléne Stjernlöf.
Förhoppningsvis kan produktionen av Drawstring Lamp bli ett första steg för Returhuset att pröva en mer professionell organisation av både produktion och marknadsföring.
– Vi ser det som ett försöksprojekt och kanske blir detta en produkt som vi kan fortsätta att tillverka, säger Heléne Stjernlöf.
Fler idéer som kan ge jobb
Lampan består av tre komponenter – tyget, en bit plywood, som tillverkas i Returhusets träverkstad, och en textilsladd som görs på Göteborgs Remfabrik. Materialet klipps till, sys och monteras på Returhusets textilverkstad på Siriusgatan i Bergsjön.
Än så länge har bara ett antal provmodeller (prototyper) tillverkats för att kunna lansera lampan. Men efter lanseringen på Formex och kontakter med inredningsbutiker ska lampan förhoppningsvis kunna produceras och säljas i större skala.
Jenny Stefansdotter och Kerstin Sylwan har också planer på att utöka kollektionen, bland annat med en bordslampa med ben av ekrar från cykelhjul. Redan tidigare har man använt olika delar av stolar och bord för att skapa nya bord tillverkade av Returhusets träverkstad. Målet är att Merry-Go-Round ska bli en egen verksamhet inom Returhuset som kan erbjuda människor arbete.
Foto: Mats Udde Jonsson