− Jag är knappast någon shopaholic, men går ändå ner med otroliga mängder sopor varje vecka. Frågan är om det ens går att leva ett modernt liv utan att lämna massa sopor efter sig, säger Ulrika Naezer, som till vardags är kommunikatör på kretslopp och vatten i Göteborg.
Tanken är att hon som Avfallsfria Ada ska leva på ungefär samma sätt som hon brukar. Ha samma näringsintag, fritidsaktiviteter och nöjen, men ändå generera noll avfall. Bortsett från oundvikligt matavfall som bananskal, kaffesump och äggskal.
− Det ställer så klart saker och ting på sin spets. I slutändan handlar det om att ändra sina vanor och ifrågasätta vad man egentligen behöver. Tanken är ju inte att jag ska fuska eller lägga sopor på hög som jag sedan slänger första april, säger Ulrika Naezer.
Vill ha tips
Hon konstaterar att det svåraste blir att få med sig alla dagligvaror hem från affären. Hygienartiklar, tvättmedel och mat är sådant som oftast har förpackats på olika sätt.
− Hur får man hem mjölken? Olivoljan? Frukt och grönt och annat som går att köpa i lösvikt är lättare, men även sådana varor har många gånger helt onödiga förpackningar, säger hon.
Under hela mars går det att följa hur det går för Avfallsfria Ada på GreenhackGBG:s blogg. Hon tar även tacksamt emot tips på sätt att leva avfallsfritt från andra greenhackare.
Redan före start har Ulrika Naezer fått en del värdefulla råd från vänner och kollegor.
− Jag har fått tipset att handla mat genom gårdsförsäljning. Jag hoppas kunna ta med egen flaska och fylla på mjölk och även köpa sådant som grädde och smör där, säger hon.
Andra utmaningar i mars
Det är en utmaning som kommer att ta mycket tid och energi i anspråk, och alla kan så klart inte gå lika långt som Avfallsfria Ada.
− Nej, det är vårt samhälle inte riktigt anpassat efter i dag, och det är det vi vill sätta lite strålkastarljus på. Behöver vi verkligen alla de här förpackningarna? säger Peter Löwendahl, som är projektledare för Greenhack GBG.
GreenhackGBG har därför också tagit fram ett antal utmaningar som var och en kan ta sig an.
− Man kan tacka nej till reklam, undvika engångsartiklar, tacka nej till plastpåsar när man shoppar och återanvända och laga skor och kläder i stället för att slänga och köpa nytt, säger Peter Löwendahl.
Målet är 5 000 deltagare
Andra förslag är att ordna ett klädbytarparty och handla second hand, både till sig själv och när man köper saker man ska ge bort i present.
− I den här utmaningen arbetar vi utifrån Zero waste-rörelsens devis, det vill säga avstå, minska, återanvänd och återvinn, säger Peter Löwendahl.
Satsningen GreenhackGBG drog igång vid årsskiftet och har ett tema per månad. De utmaningar som hittills har genomförts har varit ”fritid” i januari och ”energi” i februari.
Målet är att nå minst 5 000 deltagare under året. Hittills har något fler än 600 göteborgare antagit utmaningarna och nästan tusen personer följer GreenhackGBG via Facebook.