2024-05-23 | 3 min läsning

Balkanveteraner hedras på Veterandagen

Veterandagens parad går från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg. Foto: Johanna Frejme/Försvarsmakten
2024-05-23 | 3 min läsning
Balkanveteraner hedras på Veterandagen
Onsdag 29 maj uppmärksammas och hedras de svenskar som deltagit i fredsbevarande och humanitära uppdrag runt om i världen. I Göteborg sker det genom en parad och en ceremoni där kronprinsessan Victoria närvarar.

—För mig som veteran betyder den här dagen oerhört mycket. Alla dessa möten med människor från olika delar av världen med olika öden har gjort mig ödmjuk. Jag har mött splittrade familjer som blivit av med hus och hem men ändå haft förmågan att kunna se framåt. Det har också gett mig förmånen att ha fått lära känna oerhört många fantastiska människor, säger Maria Sääf Westin, veteran och veteransamordnare på Göteborgs garnison, som har deltagit i flera olika insatser som sjuksköterska.

Maria Sääf Westin, veteran och veteransamordnare på Göteborgs garnison. Foto: Privat

Parad går från Götaplatsen

Högtidlighållandet i Göteborg inleds med en parad som går från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg, där en ceremoni kommer att äga rum. I år uppmärksammas särskilt de balkanveteraner som tjänstgjorde 1991–2000.

Ronny Lindergren, veteran som bland annat tjänstgjorde i Bosnien, leder paraden. Hans erfarenheter från utlandstjänstgöring har format honom till den han är.

Ronny Lindergren, veteran som bland annat har tjänstgjort i Bosnien. Foto: Privat

—I dag tar jag inget för givet. Vårt samhälle är värt att försvara. Det är viktigt att som veteran få berätta, och det är även viktigt att samhället får veta vad våra soldater gör och upplever under sina missioner, säger Ronny Lindergren.

Kronprinsessan hedrar veteranerna

Kronprinsessan Victoria närvarar vid ceremonin på Gustaf Adolfs torg, där hon kommer att lägga ner en krans till minne av stupade och omkomna.

Vid ceremonin delas även Sveriges Veteranförbunds förtjänstmedalj i silver ut. I år är det Annette Sjögren, vikarierande föreståndare för Soldathemmet i Göteborg och Britt-Marie Akre, ordförande i veteranföreningen Fredsbaskrarna Västkust som får ta emot den.

Britt-Marie Akre, ordförande i veteranföreningen Fredsbaskrarna västkust. Foto: Privat

— Min insats i Libanon har format mig till att se världsproblemen ur ett paraplyperspektiv och att våra världsledare har ett stort ansvar i att stödja FN:s roll i världen. Att man firar den här dagen, som även är FN:s Internationella fredssoldatdag, betyder för mig ett erkännande av min insats, säger Britt-Marie Akre.

Veterandagen
  • Veterandagen 29 maj är en internationell dag för att hedra civila och militära veteraner som gjort en insats för fred och stabilitet i vår omvärld
  • Med en parad och ceremoni uppmärksammas och tackas Sveriges veteraner för deras insatser, samtidigt som minnet av stupade och omkomna högtidlighålls
  • Veterandagen är öppen för alla och i Göteborg arrangeras den av Göteborgs Stad i samarbete med Försvarsmakten, Polismyndigheten, Tullverket, Sveriges veteranförbund Fredsbaskrarna och Soldathemmet Göteborg, med flera
  • I Göteborgsområdet finns ungefär 15 000 veteraner
Ur programmet:
  • 17:20 Parad avgår från Götaplatsen mot Gustaf Adolfs torg
  • 18:00 Ceremoni Gustaf Adolfs torg
  • 19:00 Försvarsmakten uppmärksammar Balkanveteraner

 Läs mer: Göteborgs Stad: Program Veterandagen 2024

 Prenumerera så du inte missar något nytt!