2024-04-16 | 2 min läsning

Barn från 153 förskolor besöker bokbussen varje månad

I Göteborgs Stad finns två bokbussar, en blå och en grön. Foto: Eva Åström
2024-04-16 | 2 min läsning
Barn från 153 förskolor besöker bokbussen varje månad
Bokbussen ger många barn tillgång till böckernas värld, pedagoger får värdefulla tips och kan beställa böcker i förväg. När förskolan Smultronvägen 7 är på besök är det full fart i bussen.

– Böcker är bra för man lär sig massa saker om hela världen. Titta, en späckhuggare! Vet du att den kan hoppa jättehögt”, säger ett av barnen på förskolan Smultronvägen 7 som har hittat en stor bok om djur i havet.

I Göteborgs Stad finns två bokbussar, en blå och en grön. På vardagar åker den gröna bussen ut för att möta barn och pedagoger från förskolor. Varje månad är det cirka 400 avdelningar på 153 förskolor som besöker bokbussen.

Foto: Eva Åström

Förskolorna får ett schema för avdelningarna och ett sms innan bussen kommer var fjärde vecka. Idag är det förskolan Smultronvägens tur.

– Vi tar med oss tre–fyra barn per gång utifrån ett rullande schema. Barnen får bläddra i böcker och välja vad de blir intresserade av, de tycker det är spännande! Det är fantastiskt att bokbussen kommer ut så här eftersom det är svårt för oss att komma i väg till ett bibliotek annars, säger Ebba Hellberg, förskollärare.

Hjälp, tips och teman

På förmiddagarna får bokbussen besök av fyra–sex förskolor, både kommunala och fristående. Varje förskoleavdelning får besöka bussen i 20 minuter.

– I första hand kör vi till de förskolor som inte har ett bibliotek i sin direkta närhet och så prioriterar vi att komma till områden där behovet av läsaktiviteter är stort, säger Eva Magnusson, biblioteksassistent och bussförare.

Thomas Skåneröd, mediepedagog och Eva Magnusson, biblioteksassistent och bussförare. Foto: Eva Åström

På bussarna arbetar bibliotekarier, mediepedagoger och biblioteksassistenter som plockar fram och lånar ut böcker utifrån barnens och pedagogernas önskemål.

– Syftet med bokbussarna är att öka tillgängligheten. Att ta emot förskolor är en del i de läsfrämjande insatserna för barn i Göteborg. Ibland har vi teman i bussen, till exempel Rocka sockorna, ibland klär vi ut oss till sagokaraktärer, säger Thomas Skåneröd, mediepedagog, och visar en bild på sig själv som gubben Pettson.

Pedagogerna kan reservera böcker i förväg och bokbussens medarbetare hjälper till med boktips för de teman som förskolorna jobbar med. Ibland görs särskilda insatser, som sagoläsning på utvalda förskolor, för att öka intresset för böcker.

– Att möta förskolebarn känns jätteroligt, givande och meningsfullt, säger Eva Magnusson.

Foto: Eva Åström



Prenumerera så du inte missar något nytt!