Embla Varvik sätter noggrant färg på linbanegondolen. Den blir randig i brun, röd, rosa, lila. Rakt under passerar en Stenafärja på älven.
Embla Varvik berättar att hon har åkt linbana i Barcelona, och skulle vilja att det fanns en även i Göteborg. När teckningen är färdig klättrar hon upp för att lägga den i den stor orangea flaskan som står uppställd i Älvstranden utvecklings monter i Frihamnen under Volvo Ocean Race-veckan. Där ligger redan mängder av bidrag från andra barn, som ska sparas och tas fram om sju år.
– Vi vet inte exakt hur än, men vi ska ta fram teckningarna och presentera dem på något sätt under 400-årsjubileet, säger Malin Jansson, kommunikatör på Älvstranden utveckling.
Ett sätt att engagera framtidens invånare
Tanken med att låta barn skicka flaskpost är att låta dem gestalta sina tankar om framtiden på ett enkelt sätt.
– Det är viktigt att engagera barnen, för det är ju även de som kommer bo i den här staden framöver. Och når vi barnen så når vi också föräldrarna, det blir ett sätt att locka in även dem att prata stadsutveckling.
Malin Jansson berättar att det har kommit in alla möjliga typer av teckningar.
– Det är väldigt blandat. Många ritar hus har jag sett, där det verkar vara viktigt vilken färg det är på husen. Och så är det ofta mycket grönt runt om, och fokus på lekplatser.
I Göteborgs Stads paviljong under Volvo Ocean Race-evenemanget i Frihamnen finns utställningar, både om de övergripande visionerna för stadens utveckling och om de konkreta stadsutvecklingsprojekt som pågår.
Det finns även möjlighet att bygga egna hus med mjuka klossar, och att bygga modeller av framtidens stadsdel på en flera meter stor karta över Frihamnsområdet.
Foto: Carin Smederöd