2024-04-12 | 3 min läsning

Barnen bestämmer om medborgarbudgeten

Foto: Petter Trens
2024-04-12 | 3 min läsning
Barnen bestämmer om medborgarbudgeten
​​​​I år genomför ungdomsfullmäktige i Göteborg en medborgarbudget, vilket ger barn och ungdomar makten att bestämma. Barnen på fyra förskolor har fått möjlighet att tycka till om hur pengarna ska användas.

Vi befinner oss på övervåningen på förskolan Bergartsgatan 1 på Hisingen. I en ring sitter tio förväntansfulla barn. Malte Barron Schöning, vice ordförande i ungdomsfullmäktige, berättar om vad som ska hända.

Ritar sina förslag

– Vet ni att ni som är barn får vara med och bestämma? Vi vill att ni ska hjälpa oss med förslag på vad ni vill att man ska kunna göra på biblioteket? Mer än att låna böcker, alltså.

Diskussionen är i gång på nolltid och flera barn berättar om sina olika upplevelser på biblioteket.

Foto: Petter Trens

– Ni ska få rita era förslag och sedan kommer ni och andra barn få rösta på det som ni tycker är bäst, säger Malte Barron Schöning.

Vid två bord växer sedan barnens tankar fram på papper: ”En kokosnötsfest!” ”Gosedjursböcker!” ”Ett busrum!” ”Jag tror att alla vill ha spel!” ”Ett klätterrum!”

För första gången genomför ungdomsfullmäktige i Göteborg en medborgarbudget. Det innebär att de förtroendevalda lämnar över makten till barn och ungdomar att bestämma. Barnen på fyra förskolor har fått möjlighet att tycka till om hur pengarna ska användas.

Hur kändes det här?

– Jättekul! Det är så fint att få vara med när de yngre barnen uttrycker sina tankar och idéer. Det här ger en grundläggande förståelse för demokrati; att även barn har rätt att komma med förslag och att bestämma, säger Malte Barron Schöning.

Foto: Petter Trens

Varför är förskolebarnens röster viktiga?

– De är ju också individer och medborgare och de har rätt att få sin röst hörd. I medborgarbudgeten är det viktigt att alla målgrupper får tycka till, säger Malte Barron Schöning.

Det är dags för återsamling och det bubblar fortfarande av alla idéer och tankar som väckts hos barnen. Malte Barron Schöning förklarar vad som kommer att hända efter det här.

– Det ni ritat skriver vi in i en dator och sedan kommer ni och alla andra barn att kunna rösta på förslagen. De förslag som får flest röster kommer vi se till att de genomförs på stadsbiblioteket. Och på höstlovet kan ni komma dit och se hur det blev!

Ungdomsfullmäktiges medborgarbudget

Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar som är 12–17 år från hela Göteborg och finns för att ge barn och unga ökat inflytande i olika samhällsfrågor och för att öka intresset för demokrati och politik.

I år firar ungdomsfullmäktige i Göteborg 20 år och anordnar en medborgarbudget. Det innebär att alla barn och unga i Göteborgs Stad får vara med och bestämma över 150 000 kronor. Pengarna ska gå till aktiviteter som passar många barn och unga och kunna genomföras på stadsbiblioteket under vecka 44 2024.

Idéinsamlingen pågår mellan 25 mars och 28 maj och sedan får alla barn och unga vara med och rösta fram förslag. Röstningen är öppen 10 juni till 31 augusti.

Läs mer: Ungdomsfullmäktige i Göteborgs StadPrenumerera så du inte missar något nytt!