Barnen blir experimenterande forskare under Nobelveckan
Barnen har fått lära sig om Alfred Nobel och hans liv, om priserna och pristagarna, men framför allt har de fått utforska själva.
– Syftet är att väcka barnens nyfikenhet att lära sig nya saker, men också att få barnen att förstå att de kan påverka sin framtid, säger Maria “Mia” Söderbäck-Kirksaether, pedagogisk verksamhetsutvecklare på Sjupundsgatan 28, som har planerat veckan.

Foto: Eva Åström
Sex olika labb med anpassade aktiviteter
Under veckan har förskolan haft i gång sex olika labb. Aktiviteter har varit anpassade efter ålder och alla barn har fått besöka minst två labb. Barnen har tagits emot av en labb-assistent och de barn som ville fick en egen labb-mössa.

Foto: Eva Åström
- Natur- och biologilabb: De yngsta har fått testa vad som flyter och sjunker i vatten eller provat karusellmålning. De äldre har fått utforska om gas. Hur kan man veta att gasen finns när man inte kan se den?
- Teknik och konstruktionslabb: Med återvunnet material har barnen fått konstruera en bil som kan rulla framåt med hjälp av luftkraft.
- Sylabb: En dikt om en trasig nalle öppnade upp för reflektioner om att vara rädd om jorden och att laga i stället för att köpa nytt. Barnen har fått testa att sy i papper.
- Lerlabb: Här har barnen fått reflektera över bilder och uttrycka sig i form, genom att konstruera ”fred” av lera.
- Sagolabb: Barnen har fått gå igenom en sagopassage för en dramatiserad lässtund.
Nobelmiddag med medaljutdelning
På torsdagen avslutades veckan med fint uppdukad nobelmiddag och medaljutdelning till alla vetenskapsbarn.

Foto: Förskolan Sjupundsgatan 28
Förutom undervisning om historia, naturvetenskap, samhällsfrågor och traditioner täcker pedagogerna in det viktiga kompensatoriska uppdraget. Det är inte alla som har möjlighet att lära sig allt i hemmet.
– Veckan har varit ett sätt att ge barnen tillfällen att upptäcka och utforska, och samtidigt jobba med sin förmåga att inte ge upp vid motgångar. Vi önskar också att barnen ska förstå att de har möjlighet att påverka genom att lära sig saker, vara nyfikna och våga, säger Marijana “Maja” Acimovic.

Foto: Eva Åström