2025-04-07 | 2 min läsning

Barnens röster i centrum under Den stora allsången

Ett färgglatt papperscollage föreställer en igelkott som står högst upp på en grå klippa, upplyst av en strålkastare. Runt omkring syns pappersformer i jordiga färger som symboliserar publik eller mark.
Illustration: Eva Linder
2025-04-07 | 2 min läsning
8–11 april är det dags för årets upplaga av Den stora allsången i sydväst – en färgsprakande totalföreställning med fokus på musik, teater, dans och bildkonst. Men framför allt är det barnens röster som står i centrum.

Under året har tre klasser i årskurs 2 och en anpassad grundskoleklass i sydvästra Göteborg skrivit dikter. Några av dessa kreativa och uttrycksfulla texter har sedan tonsatts av Kulturskolan Göteborgs pedagoger.

Varje år är det olika skolor som får det hedersamma uppdraget och i år var det Västerhedsskolan och Solsidan på Påvelundsskolans tur. I morgon tisdag är det premiär. Då kommer över 2 700 barn under fyra dagar till Frölunda pingstkyrka för att sjunga tillsammans.

Person i igelkottsdräkt sjunger eller pratar i mikrofon på en mörk scen, med taggar på ryggen och stark scenbelysning. En annan person i bakgrunden håller en tamburin.
Foto: Emil Pettersson

På scen står Kulturskolans pedagoger i full orkestersättning och i sällskap av bildprojektioner, dans och teater spelas och sjungs en berättelse på temat ”När jag var barn”. Det är små berättelser om stora känslor: ilska, drömmar, mod, sorg och glädje.

Alla låttexter är oredigerade, det är helt och hållet barnens egna ord som tonsatts. Zoeya har skrivit texten till Blixtar och stormar, som handlar om hur det känns när man är sur.

När jag är sur
börjar det blixtra så hårt

När jag är sur
Då stormar det
Havet är lugnt
så blir det kallt så kallt så kallt
Att det blir is
Ingen vill bada i havet
Alla är sur

– Låtar som Jag är en igelkott, Blixtar och stormar och Eldfågel har snabbt blivit klassfavoriter. Eftersom barnen övar mycket på allsången med tillhörande rörelser och tecken i skolan, börjar vi kanske ana konturerna av en ny, gemensam sångskatt, berättar Malin Johansson, är projektledare för Den stora allsången.

– Vi märker att barnen gör låtarna till sina, och det händer någonting när deras egna texter får ta plats på scen, fortsätter hon.

Och engagemanget märks inte bara på scen.

– Den stora allsången har sedan starten i Angered för 35 år sedan inte bara bidragit till gemenskap och språklig utveckling, den visar också att kultur är för alla. Här blir varje barns berättelse viktig, säger Emma Karlsson, även hon projektledare för Den stora allsången.

Föreställningarna spelas för eleverna  8–11 april i Frölunda pingstkyrka.



Prenumerera så du inte missar något nytt!