2016-06-17 | 3 min läsning

Barns bambukonst visas i Bältesspännarparken

"Jordens egna hjärtslag" - så heter ett ovanligt konstprojekt i Göteborg i nästa vecka, 20 till 23 juni. Deltagarna är en världsberömd konstnär och 60 förskolebarn från Göteborg. Och allt utspelar sig mitt i stan!

På ena sidan Avenyn; den japanske installationskonstnären Tetsunori Kawana, känd från bland annat OS i Lillehammer, är i fullt skapande arbete vid Milleniumplatsen.

På andra sidan Avenyn; förskolebarn från Västra Göteborg och Norra Hisingen möts i Bältesspännarparken och skapar konst av bambu, pil, rotsystem, kottar och blommor. Men först sedan de fått några ord på vägen av Tetsunori Kawana.

Får rysningar
– Jag tycker det är så fantastiskt att jag får rysningar i kroppen, säger Erika Kyrk Seger, kvalitetsutvecklare för förskolorna i Västra Göteborg.

– Kawana tar emot och hälsar på barngrupperna på morgonen och visar dem hur han jobbar. Jag tycker det är så fint att han tar sig tid att möta barnen.

Ett citat från Kawana har namngett projektet: ”Jag lyssnar alltid till jordens egna hjärtslag och mina verk delar samma puls som naturen själv”.

– Vi har haft möten med Kawana och han är väldigt intresserad och sugen på att arbeta ihop med barnen, det ska bli spännande att se hur det blir, säger Erika Kyrk Seger.

Kontakt med naturen
Kawana brukar säga att hans arbete går ut på att människan ska få kontakt med naturen igen.

– Till oss sa han att vi som arbetar med barn har det lite för lätt, för barnen har aldrig tappat kontakten med naturen, berättar Erika Kyrk Seger.

Tetsunori Kawana började arbeta på sin installation av bambu på Milleniumplatsen förra helgen, som ett inslag i Gothenburg Green World. Verket invigs 30 juni.

Men nästa vecka blir det alltså skapande i naturmaterial på båda sidor Avenyn.

Åtta förskolor
Förskolan i Västra Göteborg initierade projektet, som handlar om delaktighet, hållbarhet, lust och inspiration med gröna upplevelser. Totalt deltar ca 60 barn från åtta olika förskolor, cirka 15 barn per dag.

Barnen och deras pedagoger har förberett sig genom delta i workshops, titta på filmer med Kawana och har testat att konstruera med tidningspapper. De har även skajpat mellan stadsdelarna för att lära känna varandra innan de träffas i Bältesspännarparken.

– Det här handlar också om att mötas mellan olika delar av staden. Det kommer alltså nya barn varje dag, men vi kommer att dokumentera allt så att barnen och besökare kan följa processen även om man inte varit med alla dagar, säger Erika Kyrk Seger.

– Barnen är projektets livsnerv. Det är deras skapande, deras möten, deras tankar och idéer som formar hela upplevelsen.

För pedagogerna blir projektet en möjlighet att få fortbildning runt process, estetik och dokumentation i ett kollegialt lärande.



Prenumerera så du inte missar något nytt!