Foto: Lo Birgersson
– Vi är väldigt glada att vara på plats på Bokmässan. Det är en viktig mötesplats för litteratur, demokrati och kultur. I vårt program lyfter vi fram lärandets och kulturens betydelse för att utveckla och vara en hållbar stad med likvärdig tillgång till kultur och litteratur för barn och unga, säger Paula Wahlbom, styrgruppen för kulturförvaltningens medverkan i Bokmässan och enhetschef för Frölunda kulturhus.
”Ett allt viktigare demokratiuppdrag”
– Det arbete vi bedriver för att möjliggöra det kan du ta del av i programpunkter om det läsfrämjande arbetet, ett allt viktigare demokratiuppdrag för biblioteken, bibliotek i utveckling, framtidens kulturliv och Litteraturstaden Göteborg, fortsätter Paula Wahlbom.
Göteborg utnämndes 2021 till Litteraturstad av Unesco, bland annat tack vare Göteborgs satsningar på läsfrämjande och internationella samarbeten. Forskning visar att daglig läsning påverkar barns språkliga förmåga.
Vill visa på bredden och djupet i arbetet
De barn som tidigt blir lästa för har en bättre grund att stå på än de som inte blir lästa för.

Helena Jannert. Foto: Göteborgs Stad
– Ju tidigare vi skapar läslust hos barn, desto större chans har vi att ge dem goda livsvillkor längre fram i livet. Vi är oerhört stolta över våra verksamheter och våra medarbetares kompetens och arbetet de gör i samspel med våra invånare. Under bokmässan vill vi visa på bredden och djupet i bibliotekens och kulturhusens läsfrämjande och demokratisstärkande arbete, säger Helena Jannert, programrådet för kulturförvaltningens medverkan i Bokmässan och utvecklingsledare på Göteborgs bibliotek och kulturhus.
Läs 🖤 förskola
Kulturförvaltningen gör många läsfrämjande insatser, till exempel samarbetar biblioteken i Göteborg med förskoleförvaltningen och vårdnadshavare i Läs hjärta Förskola. Det är en studiecirkel som ger ökad kunskap om läsningens betydelse för barns språkutveckling och konkreta verktyg för att arbeta aktivt med barnlitteratur i förskolan. Anna Hedlund, samordnare för Läs hjärta förskola och mediepedagog på Stadsbiblioteket, berättar hur barnlitteratur kan bygga broar mellan förskola, bibliotek och familjen i ”Språkutveckling, böcker och tillsammansarbete”. Förskolescenen, fredag 29 september kl. 13:50-14:35 (Hörnan).

Foto: Lo Birgersson
Opaltorgets bibliotek sätter barnen först
Nya Opaltorgets bibliotek riktar sig till barn 0 till 12 år och deras vuxna. Här kan barn och unga hämta styrka ur litteraturen. Nyfikenhet och barnens talan är i fokus. Bibliotekarierna Vilma Weilöv och Maria Sicilia Ono berättar hur de stöttar barns språkutveckling och fantasi genom kreativa aktiviteter.
Möt Vilma och Maria på En liten scen, torsdag 28 september kl. 12-12.20: ”Biblioteket som sätter barnen först”.

Foto: Lo Birgersson
Lästält fyllt av läsglädje för unga
I mässans nya Barnområde finns för första gången ett Lästält för bokmässans yngre besökare. Under lördag och söndag fylls tältet av läslust. Här finns bibliotekarier som ger boktips. Du kan skaffa ett lånekort och låna hem barnböcker som är särskilt utvalda för att stimulera läsintresse på barnens egna villkor.
– Lästältet är ett nytt samarbete, ett slags pop up bibliotek, som vi har tillsammans med Bokmässan. Tanken är att ge barn och familjer en lite lugnare plats på mässan där barnens läsglädje står i fokus. Vi får besök av roliga profiler som David Sundin och Marcus Berggren. Det blir högläsning om Alfons Åberg, sagostund med ”Bland drakar och dragqueens” och mycket mer, säger Martin Holmquist, ansvarig för pop up-biblioteket Lästältet.
Även Bokbussen finns på plats. Här kan unga bland annat få lösa Kalle Ankas deckargåta och få en (såp)bubblande start på mässäventyret! Följ ballongerna från bokbussen vid Korsvägen för att hitta till familjeentrén.

Foto: Lo Birgersson
Ta plats! Interkulturella möten genom kreativt skapande
Frilagret, ett kulturhus för unga av unga, har under 2022 och 2023 genomfört workshopserien “Ta plats!”, som vill inspirera unga från nationella minoriteter att utforska kreativa uttryckssätt och teman som arv, makt och ursprung. Ungdomarnas verk ställs ut på flera bibliotek och kulturhus i Göteborg. Projektet är ett samarbete mellan Frilagret, Göteborgs Bibliotek och kulturhus, och Nätverkstans Kulturtidskrifter med stöd av Levande historia. Möt Ellis Holmberg projektledare på Frilagret, Andreas Nordangård, ansvarig för Frilagrets skapande verkstad Frilabbet, och workshopsledaren Shirin Kaj. Göteborgs Stads kulturscen, torsdag 28 september kl. 13.20-13.35.
Ta plats! – Interkulturella möten genom kreativt skapande – Bokmässan (bokmassan.se)
Kulturförvaltningen och Göteborgs bibliotek och kulturhus deltar på Bokmässan med flera programpunkter, seminarier och läsfrämjande aktiviteter. Vi har två scener torsdag 28 september, Kulturscenen och Skolscenen, som vi arrangerar tillsammans med förvaltningarna för grundskolan och förskolan. Utöver programpunkter på Kulturscenen och Skolscenen medverkar kulturförvaltningen på andra scener och områden på Bokmässan, som Lästältet, En liten scen, Förskolescenen, Stadens Scen och Yttrandefrihetsscenen. Här kommer ett urval ur programmet för Göteborgs Stad på Bokmässan 2023.

Foto: Lo Birgersson
Fler programpunkter under Bokmässan:
Torsdag 28 september – Monter A01:62
11.10–11.40 Författarförmedlingen tipsar: Fyll bibblan inför ditt författarbesök!
Martin Holmquist, programsamordnare Stadsbiblioteket.
Torsdag 28 september – Scen G3:1
11–11.45 Plats för enskildhet i stadens gemensamma rum
Helena Jannert, utvecklingsledare för avdelning Göteborgs bibliotek och kulturhus.
Torsdag 28/9 – Scen J2
13–13.45 Den polariserade staden tar plats på biblioteken
Karin Fredriksson Franzén, verksamhetsområdeschef Centrum/Nordost, Göteborgs bibliotek och kulturhus.
Torsdag 28 september Stadenscenen
14.30-15.10 Vem är litteraturstaden till för?
Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa.
Göteborgs bibliotek och kulturhus
- Avdelningen Göteborgs bibliotek och kulturhus inom kulturförvaltningen erbjuder ett rikt och varierat utbud inom kultur för alla åldrar
- Här finns 27 bibliotek, två eldrivna bokbussar samt Kulturhuset Bergsjön, Kulturhuset Blå Stället, Kulturhuset Kåken, Frölunda Kulturhus och Frilagret
- I verksamheten ingår också Kultursommarjobb, Skolbio Göteborg, Kulturnatta, Sommarunderhållningen, Speldags, Medborgarskapsceremonin och minoritetshögtidsdagar