Samtidigt som antalet barn minskar blir de äldre allt fler. I år fyller de första 40-talisterna 85 år och de är en stor åldersgrupp. 2050 förväntas Göteborg ha 14 300 fler personer över 85 år – mer än dubbelt så många som i dag. Foto: Lo Birgersson
Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer Göteborg ha 713 700 invånare år 2050. Det är 104 700 fler invånare än idag. Det innebär att befolkningen i snitt kommer att öka med cirka 4 500 personer per år de närmaste tio åren – en tydlig minskning jämfört med tidigare.
– Vi kommer från ett decennium med flera stora globala händelser som påverkat befolkningsutvecklingen och prognoserna framåt. Det är mycket som talar för att vi kommer att ha en lägre befolkningsökning de närmaste 10–20 åren än vad vi är vana vid, säger Henrik Söderholm, analytiker på stadsledningskontoret.
”Barnafödandet har sjunkit rejält de senaste åren. Man har trott att kurvan ska vända uppåt, men det har den inte gjort. Det här är en global trend och det finns stor osäkerhet kring hur den kommer utvecklas framöver”
Henrik Söderholm, analytiker på stadsledningskontoret.

Baseras på riksprognosen
Befolkningsprognosen för Göteborg görs varje år. Den baseras på Statistiska Centralbyråns (SCB) senaste riksprognos för Sverige och visar hur många personer som förväntas finnas i olika åldersgrupper framöver. De stora förändringarna i omvärlden har gjort att prognoserna justerats ner.
– För staden är det väldigt viktigt att ha uppdaterat planeringsunderlag. Både för att kunna planera och anpassa verksamheter som förskola, grundskola och äldreomsorg, men också för mer strategisk planering av till exempel bostäder, säger Henrik Söderholm.
Global trend med lågt barnafödande
En faktor som har stor betydelse för befolkningsprognosen är hur många barn som föds. 2024 var barnafödandet rekordlågt i både Sverige och Göteborg och just nu finns det inget som tyder på att trenden kommer att vända.
Befolkningsprognosen i siffror
- År 2050 förväntas Göteborg ha 713 700 invånare. Det är 104 799 fler än i dag.
- De kommande tio åren förväntas befolkningen växa med i snitt 4 500 personer per år.
- Antalet barn i förskoleåldern väntas minska med 2 200 de närmaste fem åren.
- År 2050 förväntas Göteborg ha 14 300 fler personer över 85 år än idag.
Göteborgs Stad: Här kan du läsa mer om befolkningsprognosen
– Barnafödandet har sjunkit rejält de senaste åren. Man har trott att kurvan ska vända uppåt, men det har den inte gjort. Det här är en global trend och det finns stor osäkerhet kring hur den kommer utvecklas framöver, säger Henrik Söderholm.
Färre barn i förskolan och grundskolan
Det låga barnafödandet har gjort att antalet barn i förskolan i Göteborg minskat med 2 200 de senaste fem åren. Enligt prognosen kommer de att minska med ytterligare 2 200 barn fram till år 2030.
Samtidigt blir det också färre barn i grundskolan – de närmaste elva åren minskar de med cirka tio procent vilket motsvarar 6 500 elever. Efter det förväntas barnkullarna öka igen.
– Men om det inte sker en uppgång av barnafödandet de närmaste åren kommer vi att se en ännu lägre nivå än vad vi har i den här prognosen, säger Henrik Söderholm.
Fördubbling av personer över 85 år
Samtidigt som antalet barn minskar blir de äldre allt fler. I år fyller de första 40-talisterna 85 år och de är en stor åldersgrupp. 2050 förväntas Göteborg ha 14 300 fler personer över 85 år – mer än dubbelt så många som i dag.
– Även gruppen med 65-åringar kommer att öka väldigt snabbt. Det betyder att vi får en mindre andel personer i arbetsför ålder. Det här är en utmaning vi delar med hela landet, säger Henrik Söderholm.
Andelen personer i arbetsför ålder påverkas också mycket av migrationen. Efter många år med hög invandring till Sverige har den minskat och enligt Migrationsverkets prognoser kommer den att fortsätta vara på en lägre nivå. För Göteborgs del innebär det att andelen i förvärvsarbetande åldersgrupper minskar med två procentenheter de kommande decennierna.
Göteborg lockar unga vuxna
Samtidigt har Göteborg ett bättre läge än många andra kommuner. Som storstad har Göteborg en relativt stor inflyttning av unga vuxna och den trenden förväntas hålla i sig.
– Unga vuxna är en viktig grupp, inte minst för kompetensförsörjningen. När stora grupper går i pension behöver vi fler personer som kan jobba. Den framtida in- och utvandringen har också stor betydelse för den här gruppen. Det är därför viktigt att Göteborg fortsätter vara en attraktiv stad som personer i arbetsföra åldrar vill flytta till, säger Henrik Söderholm.