Behovet av familjehem växer – så kan du göra skillnad
Kristin Humlén, Lisa Kristiansson och Josefine Heirås arbetar på familjehemsenheterna på socialförvaltningen Nordost. De har i uppdrag att hitta familjehem till barn som behöver placeras.
– Det bästa med jobbet är att få följa en familj, från utredning till matchning mellan barn och familj. När det lyckas gör vi verkligen nytta för ett barn, säger de samstämmigt.

Kristin Humlén, Lisa Kristiansson och Josefine Heirås arbetar på familjehemsenheterna i socialförvaltningen Nordost. Foto: Göteborgs Stad
I hela Sverige råder stor brist på familjehem, och i Göteborg är behovet särskilt stort i Nordost. Av alla barn i Göteborg som behöver ett familjehem bor en tredjedel i detta stadsområde. Det beror både på att det bor många barn här och att många lever i social utsatthet, vilket påverkar barnens mående och beteende.
– I den bästa av världar skulle vi ha ett överskott av familjehem så att vi kunde göra matchningen utifrån både behov, kultur, språk och religion, säger Lisa Kristiansson.
– Tyvärr är det en stor brist på familjehem, vilket gör att barn kan behöva placeras om efter en tid. Det kan leda till ytterligare ett uppbrott och ökad otrygghet, tillägger Kristin Humlén.
Alla typer av familjer behövs
Det finns inget typiskt familjehem. Den religiösa, kulturella och språkliga bakgrunden kan variera och ett familjehem kan bestå av en ensamstående person, ett ungt par, en familj med egna barn eller lite äldre personer.
– Några av de krav som ställs på familjehemmen är att det ska finnas tid och engagemang för barnet, en stabil sysselsättning, och gärna ett nätverk som kan ge stöd. Barnet behöver också kunna få ett eget rum, säger Josefin Heirås.
Processen att bli familjehem tar ungefär fyra månader och omfattar hembesök, djupintervju, registerutdrag, referenstagning och besök på socialkontoret.
Socialstyrelsens kampanj ”Gör en insats”
För att möta bristen på familjehem har Socialstyrelsen startat kampanjen ”Gör en insats”, som är den största informationssatsningen hittills för att uppmärksamma behovet av familjehem och andra insatser för barn. Kampanjen syns i TV4, sociala medier, kollektivtrafik och på utvalda platser i storstäder under 2025.
– Vill du göra skillnad för andra så är det detta som är grejen. Många tycker att det är väldigt givande att vara familjehem. Ta steget! Bara kör så tar vi det därifrån, säger Josefin.
Familjehem Göteborgs Stad arbetar aktivt med information och rekrytering. De har bland annat deltagit på Bokmässan och Kulturkalaset samt besökt föreningar och församlingar för att sprida kunskap om vad det innebär att vara familjehem.
Andra sätt att hjälpa
För den som vill engagera sig men som känner att ett familjehem är ett stort steg, är att bli kontaktfamilj ett alternativ. Som kontaktfamilj tar du regelbundet emot ett barn under kortare perioder, oftast en eller två helger i månaden – en enkel men ovärderlig insats.
Som familjehem i Göteborgs Stad får du:
- Stöd och handledning av erfarna familjehemssekreterare
- Fördjupad handledning vid behov av psykolog med barn- och ungdomskompetens
- Stöd från en mentor som själv har erfarenhet av att vara familjehem
- Grundutbildning och föreläsningar om relevanta ämnen
- Tillgång till samtalsstöd för olika livs- och arbetsrelaterade frågor
- Avlastning genom en kontaktfamilj
- Arvode och omkostnadsersättning enligt SKR:s riktlinjer